Winterbanden Duitsland en Oostenrijk 2018

In de alpenlanden is er een periode dat je verplicht winterbanden moet hebben. In Duitsland daarentegen moet je die hebben bij winterse omstandigheden. Maar er zijn strengere eisen  voor winterbanden in Duitsland . Alleen banden met het sneeuwvlok symbool geldt vanaf 1 januari 2018 als winterbanden.

Wat is het gevolg?

Vanaf 1 januari 2018 voldoe je niet meer met banden waar alleen de aanduiding M+S (modder en sneeuw) op staat. De reden is dat een M+S band niet volgens een vastgelegde richtlijn is. De term M+S  stamt nog uit de tijd van de grote blokkenprofielen en was een aanduiding voor terreineigenschappen van een band. Een sneeuwvlok symbool geeft aan dat het aan de richtlijnen voor winterse eigenschappen voldoet. Een band met een sneeuwvlok heeft een remtest ondergaan op sneeuw en voldoet onder de meest strenge winterse omstandigheden.

Overgang

Nu betekent dat niet dat je gelijk nieuwe winterbanden moet kopen. Mocht je een M+S band hebben. Er is een  overgangsregeling van toepassing. Heb je aantoonbaar een band met een M+S symbool en die heb je gekocht voor 1 januari 2018, dan hoef je deze niet meteen te vervangen. Dit valt te controleren door middel van een DOT code op de band. De overgangsregeling is geldig tot september 2024.

Dot code

Een DOT code staat voor Department Of Transportation, deze code is verplicht in de VS en biedt verschillende informatie. Zoals het jaar van productie. Alle banden na 2000 hebben een 4 cijferige code waarin je het jaar kunt terug vinden. De eerste twee posities is de week van productie, de laatste twee posities het jaar van productie.

Alle winterbanden die gekocht worden na 1 januari 2018 dienen een sneeuwvlok symbool te hebben.

Naast deze aanpassing is ook de eigenaar van het voertuig strafbaar als je met de verkeerde banden rijdt, de boete zal €75,- zijn mits je als eigenaar toestemming hebt gegeven voor het gebruiken van de auto. De boete voor de bestuurder ligt op €60,- maar kan oplopen, dit zal aan de situatie liggen.

Ook kun je aansprakelijk worden gesteld bij een ongeval ook al heb je geen schuld aan het ongeluk.

Ook wil men de minimale profieldiepte van 1,6mm naar 4 mm laten gaan, maar daar is nog discussie over. Het ADAC wil dit graag, maar de deskundigen zijn er nog niet over uit of dit wel noodzakelijk is. Volgens de directeur van Michelin is het niet aantoonbaar dat 4 mm beter zou zijn dan 1.6mm

Tenslotte zal er geen vaste periode zijn wanneer je winterbanden moet dragen, maar de weersomstandigheden bepalen dit. Onze oosterburen hanteren altijd de regel: “Oktober bis Ostern”, of te wel winterbanden van oktober tot en met Pasen.

winterbanden Oostenrijk

Winterbanden dienen verplicht op de auto te zitten vanaf 1 november tot en met 15 april van ieder jaar. Boetes kunnen oplopen tot wel € 5000,-

Zorg gewoon voor goede banden en speel niet met de veiligheid.

Sneeuwkettingenwinkel banner 300 100

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×