Winterbanden verplicht in Oostenrijk?

verkeersbord sneeuwketting

De winter komt eraan dus is het winterbandenseizoen, iedereen die naar de wintersport gaat heeft ze. Maar waarom, waar en wanneer zijn winterbanden nodig en verplicht, en hoe zit het met kettingen. Overigens is het in Oostenrijk verplicht om met deze banden te rijden vanaf 1 november tot en met 15 april.

Er zijn een aantal vuistregels wanneer je met winterbanden gaat of moet rijden, overigens is er in Nederland en België geen plicht om winterbanden te gebruiken. Maar ga je naar de sneeuw dan zijn ze al nodig in onze omringende landen zoals Duitsland, Luxemburg  en Frankrijk. Let ook op ivm strengere wetgeving in Duitsland vanaf 1 januari 2018. Lees dit HIER nog maar eens.

Zoals gezegd hebben we hier in Nederland geen verplichting tot het rijden met winterbanden, maar uit ervaring weten we dat ook in het weertype wat we hier in Nederland hebben geen overbodige luxe is. Je hebt meer grip als het onder de 7 graden is met regen, de remweg is korter en als het glad is dan merk je ook dat er sneller grip is.

Maar men is hier in Nederland nogal sceptisch over de winterband.

Anders is de situatie in de Alpenlanden daar ben je verplicht om met winterbanden te rijden, doe je dit niet en je wordt gesnapt dan staat er een fikse boete op. Bij een ongeval ook al is het niet jouw schuld zal de verzekering moeilijk doen en je kan zelfs aansprakelijk worden gesteld.

Kettingen

Naast de sneeuwbanden kan het zijn dat je ook verplicht sneeuwkettingen nodig hebt, in Nederland is het verboden om met sneeuwkettingen te rijden. In de Alpenlanden wordt aangegeven wanneer je ze nodig hebt.

Ga je naar de wintersport is dus naast de winterbanden ook de ketting een onderdeel van het standaarduitrusting. De maximumsnelheid met sneeuwkettingen is 50km/u wat hard zat is.

Winterbanden

Maar wat is het verschil tussen een zomerband en een winterband. Ten eerste is de samenstelling (compound) van een winterband anders dan die van een zomerband. De compound van een winterband is zachter, vooral als het onder de 7 Sneeuwkettinggraden is zal het effect zichtbaar worden. Een “normale” band wordt bij die temperaturen harder en verliest zijn werking. Ook heeft een winterband een ander soort profiel, deze heeft namelijk lamellen die vooral bij b.v. sneeuw maar ook regen voor een betere grip zorgt.

Maar om enig effect te hebben mag de profieldiepte van een winterband niet onder de 4mm komen, nieuwe winterbanden heeft zo ongeveer 9mm. Door de samenstelling slijt de banden in de zomer iets sneller, dus niet eerder overgaan naar een winterband als het voor langere tijd 7 graden of kouder is. Maar andersom geldt het zelfde, boven de 7 graden voor langere tijd switch terug naar de zomerband.

In Nederland kan je ook een M+S band kopen, dit is een Modder en Sneeuwband. Dit type band zijn o.a. de all-season banden en mag gewoon gebruikt worden richting de Alpen, ondanks dat het niet een 100% winterband is. De werking is wel minder dan een echte winterband, deze is te herkennen aan een Berg met daarin een ‘sneeuwvlok’-logo.

banden verschil

Hier een overzicht van alle regels omtrent de winterbanden en kettingen, nogmaals hebben wij hier in Nederland en onze zuiderburen geen verplichting voor het gebruik van de winterband. De sneeuwketting is verboden.

Met dank aan de ANWB.

Het is weer tijd voor winterbanden

Hieronder waar en wanneer het verplicht is om met winterbanden te rijden, we pakken alleen even de landen in de Alpen erbij en de landen waar je door heen moet om daar te komen.

  • Duitsland: verplicht bij winterse omstandigheden, geen vaste periode.
  • Italië: verplicht van 15-11 t:m 15/04 in het gehele land en vanaf zomer 2014 verboden tussen 16 mei en 14 oktober.
  • Oostenrijk: verplicht bij winterse omstandigheden van 01-11 t/m 15-04.
  • Tsjechië: verplicht bij winterse omstandigheden van 01-11 t/m 31-03.
  • Zwitserland: verplicht bij winterse omstandigheden, geen vaste periode.
  • Frankrijk: niet verplicht maar je moet de juiste band hebben voor de wegen waar je op rijdt.
  • Luxemburg: verplicht bij winterse omstandigheden.
  • Nederland: geen verplichting kettingen verboden.
  • België: geen verplichting, kettingen toegestaan.

Meer info via ANWB en artikel Wintersporters.

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×