Winterinval met sneeuwdump onderweg naar Oostenrijk

Komend weekend kunnen we dergelijke plaatjes schieten!

Winterinval met sneeuwdump onderweg naar Oostenrijk

Tot nu toe verloopt november in Oostenrijk koeler en sneeuwrijker dan gemiddeld. Begin deze maand kwam het al tot een flinke sneeuwdump, waarbij het in sommige dalen wit werd. Nu zien we een heuse overgang naar echt winterweer. Vrijdag volgt namelijk een echte winterinval inclusief sneeuwdump. De winter gaat nu ook in de lagere gebieden echt beginnen! Dat is bijzonder vroeg.

Vanmorgen hebben we al te maken met winterse perikelen in Oostenrijk. Boven de 700 tot 1000 meter vallen sneeuwbuien, enkel in Karinthië en Oost-Tirol (zuidkant) is het droog met opklaringen. In de loop van de dag verdwijnen de sneeuwbuien en breekt soms kort de zon door. Het blijft een koude tot kille dag, in de dalen is het veelal enkele graden boven nul. Op 1500 meter vriest het -2 tot -6 graden.

Vanavond volgen overal opklaringen en de nacht verloopt helder. Boven het sneeuwdek kan het hard afkoelen, de minimumtemperatuur komt uit tussen -2 en -9 graden. In dalen met geen sneeuwdek blijft het milder. Ook kan gemakkelijk mist of nevel ontstaan.

Morgen profiteert Oostenrijk van een uitloper van hogedruk. Nog één keer kunnen we genieten van een zonnige dag, want een zonnige dag gaat na donderdag een zeldzaamheid worden. Na een koude vorstige ochtend, stijgt tijdens de middag de temperatuur naar 3 tot 6 graden boven nul. De vorstgrens stijgt tijdelijk naar 1600 meter.

Vrijdag volgt dan de echte winterinval. Dit wordt hét insneeuwmoment voor de lagere gebieden onder 1500 meter. Dat is bijzonder vroeg, vooral gekeken naar de laatste 20 jaar. Op 1000 meter ligt het insneeuwmoment namelijk rond half december, bijna 3 weken later. Echter hebben we het wel over de noordkant, de zuidkant (Karinthië en Oost-Tirol) doet helaas niet mee. De hele vrijdag vallen flinke sneeuwbuien, het kan soms goed doorsneeuwen. Gaandeweg de dag zakt de sneeuwgrens naar 900 en later 500 meter.

Ook zaterdag blijft het flink doorsneeuwen. Dan ligt de sneeuwgrens tot in alle dalen en wordt het overal wit. Pas in de loop van zondag wordt het droger, tot die tijd kan in de bergen met gemak 75 tot 150 centimeter sneeuw zijn gevallen.

Ook na het weekend blijft het winters met geregeld sneeuwbuien, maar ook droge momenten. Het is daarbij te koud voor eind november/begin december. Goed nieuws voor de skigebieden!

Jeroen Elferink

Chalet NL 20230223-banner-1200x800-v2.png

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?

Iedere dag als eerste geïnformeerd worden over het weer, video’s, updates en alles wat het leuk maakt in de Oostenrijkse Alpen, abonneer je dan op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Linksonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Helaas is het wel zo dat de Apple apparatuur niet aan deze berichtendienst mee wil werken.

Twinsport WaxenSlijpen Fantastisch-Oostenrijk Banner 1200x700

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×