Winterinval met sneeuw op komst!


Winterinval met sneeuw opkomst!

Vandaag is van een winterinval nog geen sprake. Al start de dag op veel plaatsen wel koud. Onder een helder hemel kan het deze ochtend op beschutte plekken makkelijk 3 tot 7 graden vriezen. Gedurende de ochtend komt de temperatuur overal weer boven het vriespunt uit en dooit het tot aan 2.100 meter. Daarbij is er eerst nog veel ruimte voor de zon, maar vanuit Italië volgen hoge wolkenvelden. Uiteindelijk raakt het volledig bewolkt maar tot ver in de avond blijft het droog.

Een winterinval volgt!

Later vanavond en vooral vannacht trekt een actief front van zuidwest naar noordoost over Oostenrijk. Daarbij is er sprake van een heuse winterinval want de sneeuwgrens zakt naar 400 meter in Tirol tot 900 meter in Karinthië. Met name in het Salzburgerland en Karinthië kan er een dik pak sneeuw van 20 tot 30 centimeter vallen, in Tirol en Vorarlberg valt beduidend minder sneeuw.

Gedurende de vrijdag trekt het front weg maar kan er van tijd tot tijd nog altijd wat lichte sneeuw vallen. Met name Oost-Tirol blijft gevoelig voor sneeuwbuien. Wel stijgt de sneeuwgrens in deze hoek van het land naar 1400 meter. Ten noorden van de hoofdkam is het bewolkt met soms nog een sneeuwbui en fors koeler weer met op 1500 meter -2 tot -4 graden.


Zaterdag begint droog met een mix van wolkenvelden en enkele opklaringen. De atmosfeer is tijdelijk rustiger maar gedurende de middag neemt de bewolking toe. Uiteindelijk volgen vanuit Duitsland een koude winterinval. De wind draait naar het noorden en stevige sneeuwbuien volgen. Daarbij zakt de sneeuwgrens naar 500 meter, hierboven wordt het een winterwonderland. Afhankelijk van hoe de buien trekken valt er 5 tot 20 centimeter sneeuw erbij op de meeste plaatsen.


Ook zondag is het koud winterweer. Af en toe valt er een sneeuwbui en de vorstgrens ligt overdag rond de 700 meter. Hierboven blijft het dus ook overdag vriezen. Op 1500 meter is het -6 graden. Maar ook na het weekend blijft het aanhoudend koud winterweer. De winterinval is een feit en in een noordelijke stroming vallen langs de noordkant af en toe sneeuwbuien.

Jeroen Elferink
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk en Weerplaza

Chaletnl-banner-900x600

Mesnerwirt Westendorf

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht