Winters in de bergen, koude fase houdt aan

Winters in de bergen, koude fase houdt aan

1710_lm

In de Oostenrijkse hooggebergte is de winter momenteel al goed aanwezig. Dit was vanmiddag op de Grossglockner Hochalpestrasse. Dikke vlokken vallen op de pas naar beneden. Maar echt veel sneeuw wil er nog niet vallen, want het gras blijft nog zichtbaar.

koudeput

Als we kijken naar de actuele luchtdruk verdeling, zien we nog altijd een dijk van een hogedrukgebied boven Scandinavië liggen. In de kern van het hogedruksysteem ligt de luchtdruk boven de 1040 hpa, dat is vrij hoog. Aan de zuidoost flank van dit hoog zien we boven Oost-Europa het koudeput-tje liggen. De afgelopen dagen heb ik dit type lagedrukgebied al vaker benoemd (en uitgelegd)

Tussen deze twee systemen stroomt koude poollucht, via Rusland, Centraal Europa binnen. Momenteel ‘klapt’ deze koude lucht tegen de Oostenrijkse (noord)Alpen aan. Ook komt een neerslaggebied, behorende bij het koude-putje, dichterbij. Deze veroorzaakt de komende dagen lichte sneeuwval boven de 1000 meter in het Salzburgerland, Ober-Oostenrijk en Stiermarken. Tirol en Voralberg blijven bespaard van de neerslag. Toch is het hier de komende dagen bewolkt en ronduit kil.

koudeput2

Tot en met vrijdag valt er in de eerder genoemde gebieden meest 5 tot 10 centimeter sneeuw. Uitzondering is het Dachsteinmassief, door hun hoogte kan er hier toch nog tot 30 centimeter aan sneeuw vallen. Goed nieuws dus voor dit gletsjergebied!

Spannender wordt het weekend …

prec_16100912_16100500

Het hogedrukgebied blijft boven Scandinavie hangen, maar de toegestroomde koude lucht botst enorm met het nog warme Middellandse-zeewater. Hierdoor ontstaat razendsnel een Genua-laag. ( Lagedrukgebied nabij het Italiaanse Genua) Deze kan zondag en maandag voor de eerste echt serieuze sneeuwval in heel Oostenrijk zorgen. Maar een exacte neerslagverwachting valt helaas nog niet op te maken. Één ding is zeker, het hogedrukgebied boven Scandinavië weet voorlopig van geen wijken, zolang deze hier blijft liggen blijft het koud, bewolkt en guur in Oostenrijk met soms sneeuwmomentjes boven de 1000 meter.

Fijne avond,

Jeroen Elferink
Meteoroloog bij FANtastisch Oostenrijk

steden

Summit Travel

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×