Aanhoudend winters koud, later nordstau

Skiwelt afgelopen zondag, het blijft winters koud

Aanhoudend winters koud
Na de grote metamorfose van afgelopen week, met sneeuw tot in vrijwel alle dalen van Oostenrijk, blijft het voorlopig aanhoudend winters koud. Zicht op zachter weer is er nog niet. Sterker nog, vanaf aankomend weekend stijgen de kansen op veel verse sneeuw!

Vandaag hebben we qua weerbeeld een tweedeling in Oostenrijk. Vanaf Vorarlberg, via het noorden van Tirol tot in delen van het Salzburgerland schijnt de zon geregeld flink. Hier volgt een prachtige skidag. Maar richting de hoofdkam is de bewolking dikker en eenmaal over de hoofdkam is het volledig bewolkt. Uit de bewolking valt in Oost-Tirol en Karinthië nog een beetje sneeuw. Vooral in Karinthië is de afgelopen 24 uur al veel verse sneeuw gevallen, regionaal meer dan 50 centimeter. Daarbij is het niet meer zo winters koud als de voorgaande dagen, de zuidoostenwind voert iets mildere lucht aan. Op 1500 meter ligt het kwik tussen de -1 en -3 graden vanmiddag, in sommige dalen kan het enkele graden licht dooien.

Morgen behoudende we deze tweedeling, waarbij er ook nog eens sprake gaat zijn van hardnekkige mist en nevel in de dalen ten oosten van de hoofdkam. In de bergen schijnt juist de zon. In de loop van de dag breekt ook de zon af en toe door in de zuidelijke deelstaten. Het is ietsjes frisser dan vandaag.

Donderdag bereikt een volgende bel met koude lucht Oostenrijk. Overal neemt de bewolking weer toe en enkel onder de 500 meter komt het kwik nog boven nul uit. Op 1500 meter vriest het -8 tot -10 graden. In de loop van de middag volgt vanuit het oosten overal lichte sneeuwval. Vrijdag is het bewolkt en winters koud, uit de bewolking valt van tijd tot tijd lichte sneeuw en de zon zien we maar zelden. Het is dus weer bitterkoud in de bergen.


Tijdens het weekend draait de stroming van oost naar noord, en komen polaire storingen via de Noordzee dichterbij. Waarschijnlijk gaat het ergens rond dit weekend een beetje sneeuwen in een zwakke nordstau.

Na het weekend zet de nordstau door! Hoewel er nog wat timingsverschil tussen de weermodellen zit, lijken alle modellen eensgezind. Volgende week kon het wel eens goed sneeuwrijk worden voor de noordelijke alpen in Oostenrijk. Van Vorarlberg tot Niederosterreich valt dagelijks vaak sneeuw tot in de dalen. Daarbij blijft het ook nog eens winters koud. Minder sneeuw valt dan in Karinthie, maar hier is al een dik pak gevallen. Kortom heel Oostenrijk duikt dieper de winter in!

Jeroen Elferink-Ruijsch

Chalet.nl grote banner 900-600

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?

Iedere dag als eerste geïnformeerd worden over het weer, video’s, updates en alles wat het leuk maakt in de Oostenrijkse Alpen, abonneer je dan op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Linksonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Helaas is het wel zo dat de Apple apparatuur niet aan deze berichtendienst mee wil werken.

Intersport Twinsport banner 1200x700

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...