Winters weekend: morgen sneeuwval


Winters weekend: morgen sneeuwval

Vandaag valt de sneeuw enkel in het hooggebergte, van een winters weekend is eigenlijk nog geen sprake. Maar vanavond bereikt een tweede koufront de Oostenrijkse Alpen en begint de sneeuwgrens te dalen. Morgen krijgen we dan te maken met langdurige sneeuwval tot 1500 meter, en in de nacht naar zondag kan het zelfs wit worden tot onder de 1400 meter. Kortom het wordt een winters weekend en dat is erg vroeg in het seizoen.

Vanmorgen is het bewolkt en regent het enige tijd stevig door langs de noordkant. Daarbij ligt de sneeuwgrens nog tussen de 2300 en 2500 meter, daarmee sneeuwt het dus enkel op de hogere toppen. Ook de rest van de dag heeft de bewolking de overhand en vallen er enkele buien. De temperatuur ligt veelal tussen de 8 en 13 graden, tijdens droge momenten kan het nog een fractie warmer worden. Tegen de avond volgen intensievere buien op een volgend koufront. Hierdoor begint tegen de avond de sneeuwgrens te zakken.

Vanavond stroomt de koudere lucht goed binnen en zakt de sneeuwgrens uiteindelijk naar 1500 meter. Tijdens intensieve buien kan de sneeuw soms tot 1400 of zelfs 1300 meter vallen. Hierboven wordt het een mooi winterwonderland. In de dalen blijft het veelal bij vloeibare neerslag.

Morgenochtend sneeuwt het dan tot zeker 1500 meter. Vrijwel de hele dag blijven er op deze hoogte sneeuwbuien vallen. Daarmee is het een echt winters weekend in de Oostenrijkse Alpen. In de meeste dalen blijft opnieuw bij regen, maar later vanmiddag volgt een nieuwe band met actievere neerslag. Op deze band zakt de sneeuwgrens weer een stukje. Morgenavond hebben we daarom te maken met sneeuwbuien tot soms wel 1300 meter of zelfs nog lager. Hierdoor wordt het ook wit in de dalen van o.a. Sölden maar ook Königsleiten en Obertauern.

Zondagochtend ontwaakt Oostenrijk deels in een winterwonderland. Boven de 1500 meter is er zeker 20 tot 40 centimeter sneeuw gevallen. Toch zullen er ook gebieden zijn waar het met het winters weer wel meevalt. Aan de zuidkant ligt de sneeuwgrens namelijk een stuk hoger. Zondag overdag is het lange tijd droger door de komst van een uitloper van hogedruk. Geregeld breekt de zon door en de vorstgrens ligt in de middag rond de 1700 tot 1800 meter. Hierboven blijft het wit en winters. In de dalen is het wel aan de frisse kant met maximaal 9 tot 14 graden. Aan het eind van de dag volgt een nieuw gebied met buien vanuit Duitsland.

Maandag vallen er opnieuw sneeuwbuien in een Nordstau. Ook de dagen erna blijft het nog vrij winters voor september want de vorstgrens stijgt vooralsnog niet. Pas aan het eind van de week neemt de kans op mogelijk mooier nazomerweer toe.

Jeroen Elferink-Ruijsch

Weersverwachting per streek:

Chalet.nl grote banner 900-600

Cityhouse Flipside Groot Banner

Sneeuwkettingenwinkel.nl banner winter 2021 900x600

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×