Winterse ochtend maar de zon komt terug

Brixental Sneeuwgrens 12 oktober 2020

Het is een prachtige winterse ochtend in Oostenrijk (archief foto)

Winterse ochtend maar de zon komt terug

Vanmorgen start de dag grijs met veel bewolking en op sommige plaatsen vallen ook enkele winterse buien. Vannacht heeft het op veel plaatsen aan de noordkant tot 1000 meter gesneeuwd. Daarmee is het een prachtige winterse ochtend op veel plaatsen. In de loop van de ochtend en vanavond breekt af en toe de zon door, maar vanuit Duitsland volgen soms ook enkele nieuwe winterse buien. Toch hebben de droge perioden overduidelijk de overhand. Aan de zuidkant wordt het zelfs flink zonnig en blijft het volledig droog. Het is wel koud vandaag met op 1500 meter middagtemperaturen rond de -2 tot -3 graden. De sneeuwgrens pendelt tussen de 1200 en 900 meter. Kortom het is de moeite waard om de winterse bergen in te trekken voor mooie sneeuwplaatjes.

Vanavond neemt de bewolking vanuit Duitsland opnieuw toe en in de nacht volgt met name in het noorden en noordoosten langdurige neerslag. Daarbij stijgt de sneeuwgrens geleidelijk van 1000 naar 1300 meter.

Morgenochtend is het overal bewolkt, een warmtefront trekt over Oostenrijk. Met name vanaf het Tiroler unterland oostwaarts valt soms regen en sneeuw. De sneeuwgrens stijgt daarbij langzaam naar uiteindelijk 1600 meter. Hieronder smelt de sneeuw weer weg. Vanaf de middag wordt het overal droog en in Vorarlberg breekt uiteindelijk de zon door. Het wordt maximaal 7 tot 12 graden. Op 1500 meter is het eerst nog onder nul maar stijgt het kwik naar 1 of 2 graden.

Vrijdag volgt in grote delen van Oostenrijk een prachtige herfstdag met veel zon. Tussen 2 storingen in schijnt de zon flink, daarbij stijgt het kwik naar 10 tot 16 graden. Lokaal kan het zelfs 17 of 18 graden worden. Met weinig wind is het aangenaam weer. Alleen in het noordoostelijke deel zijn meer wolkenvelden.

In de nacht van vrijdag op zaterdag trekt een zwakke storing met regen voorbij. Sneeuw valt er vanaf 1100 tot 1300 meter over Oostenrijk. Zaterdag overdag breekt de zon weer door en zondag volgt een nog mooiere dag. In de nieuwe week wordt het flink zacht tot zelfs warm als de wind naar het zuidwesten draait. Of het ook zonnig wordt na het winterse intermezzo van deze week? We gaan het volgen.

Jeroen Elferink
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk en Weerplaza

Colada Sport2000 banner

Oostenrijkse Winkel grote banner

Ski Outlet Logo

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...