Winterse vrijdag met flinke sneeuwval


Winterse vrijdag met flinke sneeuwval

We hebben te maken met een winterse vrijdag in Oostenrijk. Deze vrijdagochtend ligt de sneeuwgrens aan de noordkant veelal rond of onder 800 meter. Kortom het sneeuwt momenteel tot in de meeste dalen.

Vanmorgen is het bewolkt en valt vanaf Vorarlberg tot Salzburg sneeuw in een nordstau. Regionaal sneeuwt het flink door met een intensiteit van soms wel 4 of 5 centimeter per uur. Dit betreft vooral de bekende staulagen zoals het Arlgebergte. De sneeuwgrens ligt veelal rond 800 meter, maar kan tijdens intensievere sneeuwval nog wat verder zakken. Ook de rest van de dag houdt de sneeuwval aan de noordkant aan, waarbij het in Tiroler Unterland wel wat vaker droog wordt. Tussen 1000 en 1500 meter valt veelal 10 tot 20 centimeter, hierboven valt 20 tot 60 centimeter sneeuw.

De meeste sneeuw valt aan de grens met Duitsland, de minste in de Inneralpine. Ook staat een vrij krachtige tot stormachtige noordwestenwind in de bergen vandaag. Tegelijkertijd is het veelal droog in Karinthie en Oost-Tirol. Hier valt amper sneeuw vandaag.

Vanavond vallen nog een aantal sneeuwbuien in Westelijk Tirol en rondom de Dachstein regio. Tijdens de nacht wordt het droger, al blijft het Salzburgerland gevoelig voor een sneeuwbui.

Morgen trekken de buien en meeste bewolking weg. Hierdoor volgen een aantal droomuren op piste’s. Tijdens de middag neemt de bewolking opnieuw toe. Het wordt in de dalen boven nul, de vorstgrens ligt overdag rond 1500 meter.

Zondag trekt een warmtefront over de Oostenrijkse Alpen. Na de winterse vrijdag en volgt een zachte zondag. De sneeuwgrens stijgt naar 2000 en later 2300 meter. Hierboven valt de neerslag pas in de vorm van sneeuw. Het kan aan de grens met Duitsland opnieuw flink door plenzen, terwijl beduidend minder neerslag in de inneralpine en Karinthië valt.

Na het weekend volgen eerst een aantal rustigere dagen met soms sneeuwbuien vanaf 1200-1500 meter. Aan het eind van de week neemt de kans op een nieuwe sneeuwdump langzaam toe.

Jeroen Elferink

Ripstar banner 1200 800 Snow en Family

Summit Travel banner 2020 1000x600

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×