Winterse vrijdag met sneeuwval

Winter Topfoto Sneeuwval

Winterse vrijdag met sneeuwval

Er staat een winterse vrijdag op het programma met sneeuwval en zakkende temperaturen. Na een 2-tal dagen waarbij het soms tot iets milder weer kwam met ook ijzel keert de winter vandaag volledig terug. Ook het weekend oogt winters met strenge vorst en veel zon. Maar helaas volgt warm weer direct na het weekend.

Afgelopen nacht is de koude lucht vanuit Duitsland teruggekeerd en samen met een storing zien we het voorzichtig sneeuwen vanuit Vorarlberg. Deze ochtend breidt de sneeuwval uit over Tirol en het Salzburgerland. Gedurende de dag wordt de sneeuwval wat intensiever en kan er een mooi laagje tot in de dalen vallen. Als laatste bereikt de sneeuwval ook Karinthië en Stiermarken. Op 1500 meter zakt de temperatuur van -2 deze ochtend naar -7 of -8 aan het begin van de avond.


Omdat de storing maar langzaam over Oostenrijk trekt hebben we ook komende avond en nacht te maken met sneeuwval. In vrijwel heel Oostenrijk sneeuwt het rustig door komende avond en nacht. Daarnaast stroomt nog altijd koude lucht binnen en uiteindelijk is het ongeveer -10 graden komende nacht op 1500 meter.


Na een winterse vrijdag volgt een mooie zaterdag. De ochtend start nog met een laatste sneeuwbui maar al snel wordt het overal droog. Vanuit het noorden breekt de zon door en vooral de middag verloopt prachtig. Verder is het bitterkoud met kwikstanden van -9 of -10 op 1500 meter. Goed inpakken dus. Ook de avond en nacht verlopen helder en daarbij gaat het streng vriezen. Opnieuw kan het afkoelen naar -10 tot -20 graden. Brr…

Zondag volgt een prachtige skidag met kaiserwetter. Wel draait op de hoogte de wind naar het zuidwesten waardoor zeer milde lucht over de koude lucht stroomt. Terwijl het in de dalen de hele dag door blijft vriezen zien we op hoogtes tussen de 1400 en 2400 meter de temperatuur boven nul uitkomen! Ook tijdens de daarop volgende avond en nacht stroomt zachtere lucht binnen. Het zorgt onder een heldere hemel voor een sterke inversie met in de dalen nogmaals matige tot strenge vorst.


Maandag is er geen houden aan meer. De zachte lucht loopt toch echt binnen. Hoewel het op een beschutte schaduwplek in de dalen nog altijd rond nul blijft, loopt de temperatuur op 1500 meter op naar 7 tot 10 graden boven nul! De vorstgrens komt op 3000 meter te liggen. Ook dinsdag en woensdag is het zacht met geregeld de zon erbij. Opnieuw kan het vriezen in de dalen, terwijl het in de bergen zacht is. Het is dus wel prachtig skiweer, maar laat de sjaal maar thuis.

Jeroen Elferink-Ruijsch

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?

Iedere dag als eerste geïnformeerd worden over het weer, video’s, updates en alles wat het leuk maakt in de Oostenrijkse Alpen, abonneer je dan op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Linksonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Helaas is het wel zo dat de Apple apparatuur niet aan deze berichtendienst mee wil werken.

Van den Berg Sport skischoen op maat

Summit Travel banner 2020 1000x600

Van den Berg Sport skischoen op maat

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×