Het winterseizoen Oostenrijk dreigt een totale mislukking te worden

Het winterseizoen dreigt een totale mislukking te worden in Oostenrijk. De vooruitzichten voor de toeristische sector blijven somber, het huidige seizoen is tot dusver bijna volledig tot stilstand gekomen als gevolg van de lockdown in Oostenrijk.

Een voorspelling over het verdere verloop van het seizoen is niet mogelijk. Het beëindigen van het winterseizoen 2020/2021 is niet meer te voorkomen aldus de De vereniging van hoteliers als reactie op deze toeristische analyse: “Het overwinnen van de Corona-crisis voor het toerisme is een marathon en geen sprint, dat moet iedereen nu wel duidelijk zijn.”

Het Economisch Onderzoeksinstituut (Wifo) schat dat het aantal overnachtingen in de winter van 2020/21 (lopend van november 2020 tot april 2021) slechts ongeveer 10,2 miljoen zal bedragen, wat ongeveer 83% ligt onder het cijfer van het voorgaande jaar. En dit is een terugval van 86% in vergelijking met de recordwinter van 2018/19, toen waren er 72,9 miljoen overnachtingen.

Sterke daling in alle deelstaten

Voor Tirol verwacht het Wifo maar 3,2 miljoen overnachtingen, in een normaal seizoen ligt dit op ongeveer 22,9 miljoen. In het recordjaar 2018/19 was dat zelfs 27,4 miljoen overnachtingen. Ook in Salzburgerland wordt een afname van het aantal overnachtingen verwacht tot 1.7 miljoen, normaal zit dit op 13,7 miljoen en in het seizoen 2018/19 zelfs 16 miljoen.

Ook Wenen ondergaat een flinke daling.

In de eerste twee maanden van het winterseizoen van dit jaar, in november en december 2020, daalde het aantal overnachtingen in heel Oostenrijk met 89,4%  tot 1,86 miljoen. Het aantal gasten daalde met circa 94 procent tot circa 375.000. De deelstaten, die sterk afhankelijk zijn van buitenlandse gasten – Wenen en West-Oostenrijk – leden een volledig verlies van deze gastgroepen en daarmee ook hun omzet.

Op zijn vroegst zal het niveau van voor de crisis pas in 2022 worden verwacht, herstel van stadstoerisme wordt pas in 2023 verwacht.

Saalbach 2019

Toerisme Saalbach februari 2019

“Marathon, geen sprint”

“Het overwinnen van de Corona-crisis voor het toerisme is een marathon, geen sprint, dat moet nu toch voor iedereen duidelijk zijn”, aldus Markus Gratzer, secretaris-generaal van de Oostenrijkse vereniging van hoteliers (ÖHV), naar aanleiding van de jongste toerisme-analyse van de WIFO. “De bedrijven raken op stoom, maar de finish is nog lang niet in zicht”, verwijst hij naar de normalisering van de vraag, die pas in 2023 wordt verwacht.
De precaire situatie van veel bedrijven wordt ook bevestigd door een recente ÖHV-enquête: op de vraag hoe lang zij bij de huidige vraag- en subsidiesituatie überhaupt nog kunnen doorwerken, antwoordt 28,2 procent maximaal drie maanden en 34,3 procent maximaal zes maanden: “Alle alarmbellen moeten gaan rinkelen”, aldus Gratzer.
Wat nu nodig is, zijn “snel duidelijke kadervoorwaarden” van de regering voor de openstelling van de horeca in Oostenrijk. “Er is niet veel tijd meer tot het aangekondigde besluit op 15 februari, tegen die tijd moet er een duidelijke reeks regels met de sector zijn overeengekomen, ongeacht de openingsdatum”

Bron: krone.at Les ook ons Liveblog

Instagram Banner

Buffy FANtastisch Oostenrijk

Buffy FANtastisch Oostenrijk… wellicht iets voor jou. De buffy(s) zijn weer te bestellen. We hebben weer een partij binnen gekregen maar let op! Op = Op. Wees er dus snel bij.

Voor een vriendenprijs van € 7,95 per buffy kunnen we deze versturen. Verzendkosten, transactiekosten is inclusief voor Nederlandse verzending. Indien we de buffy’s dienen te versturen naar België dan komt daar nog een kleine bijdrage bij. Je kunt deze buffy’s bestellen op de website van FANtastisch Oostenrijk.

Youtube banner FANtastisch Oostenrijk

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht