Wintersport, Après Ski kan doorgaan, dit zijn de regels!

Pitztaler Gletsjer topfoto

De Pitztaler Gletsjer die zullen we zeker komend winterseizoen weer gaan bezoeken!

Wintersport, Après Ski kan doorgaan, dit zijn de regels!

Het winterseizoen speelt een centrale rol voor het binnenlands toerisme in Oostenrijk. Meer dan 50 procent van de wintervakanties in Europa wordt doorgebracht in Oostenrijk. Om komend seizoen te garanderen dat alles zo veilig en vlot mogelijk verloopt, heeft de Oostenrijk een driestappenplan gepresenteerd zodat een onbezorgde vakantie- en vrijetijdsbeleving gegarandeerd kan worden.

Samen met de verschillende deelstaten, branches, experts, gemeenten heeft de Oostenrijkse overheid een driestappenplan opgesteld. Dit is voornamelijk gebaseerd op de benutting van de capaciteit van de bedden op de intensive care. Dit stappenplan geeft al deels het wettelijk kader:

De volgende scenario’s (niveau) dienen als leidraad:

 1. Als per 15 september 10 procent van de bedden op de intensive care is bezet door coronapatiënten (200 bedden), worden de geldende maatregelen als volgt aangescherpt.
  – Antigeentesten slechts 24 uur geldig
  – FFP2-masker verplicht waar mond- en neusbescherming momenteel voldoende is (voor dagelijkse aankopen, in het openbaar vervoer).
  – Aanbeveling voor FFP2 voor iedereen (ook voor gevaccineerde personen) ook in de handel, voor niet-gevaccineerde personen is dit masker dan verplicht (willekeurige controle door de politie)
  – 3G voor evenementen vanaf 25 personen (tot nu toe vanaf 100 Personen)
 2. Als 15 procent van de intensive care-bedden bezet is (300 bedden), gelden de volgende regels:
  –  2G (gevaccineerd / hersteld) bij nachtdiners (en vergelijkbare instellingen) en bij evenementen zonder toegewezen zitplaatsen (vanaf 500 personen).
  – Antigeentesten met zelfacceptatie (huiskamertesten) zijn dan niet meer geldig voor 3G.
  – Deze maatregelen treden in werking zeven dagen nadat dit percentage is overschreden.
 3. Bij 20 procent bezetting (400 bedden):
  – Waar 3G nu ook is, is alleen vaccinatie/herstel/PCR-test van toepassing.
  – Deze regel treedt in werking zeven dagen nadat de bezettingsgraad van 20% is overschreden.

De huidige en toekomstige randvoorwaarden zijn bedoeld om te hoge eisen aan de ziekenhuisopnamecapaciteit te voorkomen en om te voorkomen dat Oostenrijk als risicogebied wordt aangemerkt. Uitgangspunt is dat er nauwelijks beperkingen zijn voor degenen die zijn ingeënt of hersteld.

Zell am Ziller Schnitzelparadis

Gastronomie en accommodatie

 • Niveau 1: Momenteel toegang met 3G-proof
 • Vanaf niveau 2 zijn antigeentesten met zelftest (“huiskamertests”) niet meer toegestaan ​​als toelatingsbewijs.
 • Als niveau 3 van kracht wordt, betekent dit voor restaurants en hotels dat snelle antigeentesten niet meer geldig zijn als bewijs van binnenkomst (binnenkomst met een geldige negatieve PCR-testuitslag, bewijs van vaccinatie of bewijs van herstel).
 • Maatregelen die verder gaan dan niveau 3 – in het bijzonder beperkingen voor niet-gevaccineerden – zullen worden uitgevoerd in lijn met de algemene maatregelen.

De Tiroler gouverneur Günter Platter ziet de après-ski niet meer zoals vroeger: “Vanaf niveau 2 geldt de 2-G-regel voor gasten; 3 PCR-tests per week. Daarnaast komt er de mogelijkheid om de tijd voor après- ski te beperken.

Apres Ski

 • Over het algemeen gelden voor après-ski dezelfde regels als voor nachtgastronomie. Tijdens niveau 1 moeten gasten een geldig negatief PCR-testresultaat, bewijs van vaccinatie of bewijs van herstel (medische bevestiging, verklaring van een arts) kunnen tonen. Antigeentest is niet voldoende.
 • Voor nachtgastronomie en après-ski-inrichtingen wordt vanaf niveau 2 de 2-G-regel (gevaccineerd, genezen) ingevoerd.
 • Speciale regeling voor niet-gevaccineerde werknemers: minimaal FFP2 verplicht en 3x per week PCR-test verplicht
 • Maatregelen die verder gaan dan niveau 3 worden uitgevoerd in overeenstemming met de algemene maatregelen.
 • Van de après ski kan verlangd worden dat men eerder dicht gaat. Ook kunnen en pauzes worden ingezet. Hoe dit er precies uit gaat zien is ons nog onbekend.

Of naast de deelstaten ook de gemeenten strengere maatregelen kunnen nemen, wordt nog onderzocht. Dit zou kunnen via de Covid-19 Maatregelenwet of de Epidemieënwet.

Voor de bergbahnen zijn geen capaciteitsbeperkingen gepland. Dit betekent dat je in de liften weer alle stoelen kan gebruiken. Er worden dan ook geen lange wachtrijen voor de gondels verwacht. We zijn benieuwd of dit plan goed gaat uitpakken.

Ook zullen er geen afstandsregels zijn zoals vorig jaar. “De ski-industrie steunt dit plan. Ik steun deze aanpak omdat het zorgt voor veilige wintersport voor zowel de lokale bevolking als de gasten. Afgelopen winter bleek al dat skiën nauwelijks besmettingsgevaar opleverde, er waren geen “besmettingshaarden” in skigebieden en de kabelbaanbranche kon met doordachte preventieconcepten een veilige beleving voor de lokale bevolking garanderen”, aldus gouverneur Günther Platter, die overtuigd is van dit concept voor het komende seizoen.

Kabelbanen

 • 85% van de kabelbanen worden gezien als openbaar vervoer met een lager besmettingsrisico en een reistijd van minder dan 15 minuten. Om het winterseizoen 2021/2022 veilig te stellen, nemen de kabelbaanbedrijven extra maatregelen.
 • Niveaus 1-3: Sinds 15 september 2021 is het verplicht voor bezoekers van de kabelbaanoperaties om een ​​FFP2-masker te dragen.
 • Invoering van de 3-G-regel vanaf de start van het seizoen:
 • Bij de verkoop van skitickets worden ook de 3G regels gecontroleerd.
 • Er wordt gewerkt aan een koppeling bij de online verkoop en controle op de 3G’s wellicht wordt hier bedoeld een koppeling tussen de Corona Check App.
 • Bezoekers dienen altijd een geldig bewijs bij zich te hebben en dit bij steekproefsgewijze controle te tonen.
 • Nog steeds is het verplicht een FFP2-masker te dragen
 • Als maatregelen niet worden nageleefd door bezoekers, kan de bergbahn worden ontheven van hun vervoersverplichting. Lees sluiting.

Nu we dit alles tot ons hebben genomen zijn vast nog lang niet alle vragen beantwoord. Wat wel zeker is …het skiseizoen gaat door. Wel met extra maatregelen. Ben je gevaccineerd dan wordt alles wel een stuk makkelijker. Dat hebben we afgelopen zomerseizoen wel gezien in Oostenrijk.

Dit bericht dient er NIET toe om weer geweldig los te gaan op de maatregelen. Graag alle negatieve reacties voor jullie houden. Bekijk het van de zonnige kant. Dit jaar is er een skiseizoen en ook is er après ski mogelijk. Natuurlijk met wat maatregelen.

Wij kijken sowieso erg uit naar nieuwe winterseizoen.

Saalbach topfoto over het dal richting Hinterglemm

bron: Tiroler Tageszeitung

PS bericht is snel geschreven, mochten er aanvullingen of iets in staan dat niet goed is begrepen. We horen het graag.

Overigens Österreich Werbung is ook blij met de uitspraken van vandaag. Een aantal quotes:

De ‘Österreich Werbung’ verwelkomt deze regels als basis voor een succesvolle winter. ‘’Een winterseizoen dat nogmaals uitvalt is ondenkbaar. De vandaag gepresenteerde maatregelen creëren de voorwaarden voor een succesvol winterseizoen’’, aldus Lisa Weddig, directrice van de Österreich Werbung.

‘’Wij zien momenteel tot onze vreugde een goede ontwikkeling bij de aanvragen in onze belangrijkste markten. Nu weten wij, hoe een wintervakantie in Oostenrijk goed zal functioneren. De vandaag gepresenteerde maatregelen geven de gasten de, voor de boeking zo belangrijke, mate van zekerheid’’ aldus Weddig. De Österreich Werbung communiceert de maatregelen via haar 21 buro’s in het buitenland (in Nederland; het ’Oostenrijks Toeristenburo’).

Niet alleen zijn duidelijke regels belangrijk, maar ook het houden aan deze regels is belangrijk. ’‘De controle van het 3-G bewijs (respectievelijk 2-G naargelang de situatie) zijn er voor de veiligheid van de gasten en voor die van de medewerksters en medewerkers’’ aldus Weddig.

‘’Oostenrijk heeft afgelopen zomer wederom bewezen, als land met verantwoordelijke gastvrouwen en gastheren, dat toerisme, met inachtneming van de juiste maatregelen, goed functioneert’’ aldus Weddig. Dit succes dient nu ook in de winter te worden herhaald.

Summit Travel banner 2020 1000x600

ChaletsPlus Banner Groot

Chaletnl-banner-900x600

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...