Wintersport is dat gevaarlijk?

Saalbach Kohlmaisbahn

Wintersport is dat gevaarlijk?

Als je puur naar de cijfers kijkt is het een gevaarlijke bezigheid, maar is dat ook zo?

De wintersport, voor de één een week waar hij of zij een heel jaar na toe leeft. Voor een ander is alleen de gedachte van sneeuw en kou al een reden om dit over te slaan. Toch zijn er ieder jaar bijna een miljoen Nederlanders die richting de sneeuw gaan.

Voor deze groep is de sneeuw, een week genieten van de pistes, de après ski en uiteraard de magie van de bergen de reden om naar sneeuw af te reizen. Maar is dat wel zo verstandig na alle berichten, is de wintersport een gevaarlijke vakantie??

Helicopter Helikopter

illustratieve foto

De kille cijfers

De ongeval cijfers laten een kille andere kant zien. De vele ongevallen op de pistes maar ook de lawines geven een ander beeld dan men wil doen geloven volgens de Oostenrijkse statistieken. Gemiddeld stierven per jaar alleen al in de Oostenrijkse deel van de Alpen 286 mensen waaronder 5 Nederlanders. Een kwart overlijdt tijdens de wintersport.

Niet alleen de winter is hier de oorzaak van.

Het afgelopen zomerseizoen die van 1 mei tot half oktober verliep kwamen 148 mensen om het leven in de Oostenrijkse Alpen. De helft hiervan was tijdens een wandeltocht, de overige tijdens het mountainbiken of bergbeklimmen.

Ook het aantal gewonden is hoog en loopt in de vele duizenden. Zo raakten in de zomermaanden bijna 4000 mensen gewond waaronder ruim honderd Nederlanders.

Ongeval Helikopter

ter illustratie

Geen speeltuin

Gemiddeld lopen ruim 7000 personen ernstig letsel op tijdens hun wintersport. Dit zijn bij de Alpinpolizei geregistreerde ongelukkig omdat er een vermoeden is van strafbaar handelen. Dit kan bijvoorbeeld zijn door een andere wintersporter of door de bergbahnen.

De Nederlandse ski-advocaat Stephan Wijnkamp waarschuwt ook: “De Alpen zijn geen speeltuin”. “Mensen komen uit de stad en gedragen zich in de bergen wel alsof ze in een speeltuin zijn. Ze overschatten hun eigen vaardigheden. Aldus Stephan Wijkam die mensen bijstaat als zij betrokken raken bij een ski-ongeval.

Hij roept ook al jaren om elk jaar eerst een paar skilessen te nemen, echter niemand doet dit. Ze vinden het zonde van de tijd of van het geld. Ik kan toch al skiën?

Zelfoverschatting

Het is algemeen bekend dat de Nederlandse skiër blinkt van zelfoverschatting. Dit blijkt uit een wetenschappelijk onderzoek naar skiongelukken dat de alarmcentrale Eurocros in 2020 deed samen met het Leids Universitair Medisch Centrum. Het onderzoek werd in Flachau gedaan waar Nederlandse skiërs werden bevraagd over de eigen vaardigheden en vervolgens werden de Oostenrijkse skileraren die ook cijfers gaven.

De uitkomst was dat maar liefst 80% van de Nederlanderse skiërs zijn niveau te hoog inschatte. Bijna alle mannen (90%0 overschatten de eigen vaardigheden en bij de vrouwen ligt dit op 64 procent. Hier een mooi voorbeeld van zelfoverschatting die gelukkig goed afliep.

Zij gaan vaak te hard, kennen de regels niet en kijken ook niet goed uit. Dit onder het moto “we komen beneden maar vraag niet hoe”. Dit is ronduit gevaarlijk niet alleen voor jezelf maar ook voor anderen. Veroorzaak je een ongeval op de piste dan kan je in grote problemen komen. Er gelden namelijk strenge regels en de straffen zijn hoog.

Op de pistes in Oostenrijk geldt de Oostenrijkse wet. Bij een ernstig ongeluk zal er altijd een reconstructie op de piste door de Alpinpolizei volgen met mogelijke strafrechtelijke vervolging.

Een onderzoek gebeurd nu ook bij het noodlottig ongeval van de 14 jarige jongen die op 2e kerstdag om het leven kwam.
Piste regels

Pisteregels

Dit is de reden waarom de Fédération Internationale de Ski regels heeft vastgesteld. Overtreedt je de regels dan maak je je schuldig aan een strafbaar feit. Wie in Oostenrijk in de fout gaat kan op een boete rekenen van bijna 1000 euro. Bij het veroorzaken van een dodelijk ongeval kan je een gevangenisstraf verwachten van 5 jaar.

Dit naast een civiele zaak over smartegeld en andere schade, één mistap kan leiden tot een forse claim.

Advies

Naast het kennen van de regels, neem het advies van Wijnkamp ten harte. Neem ergens in Nederland/Belgie of in Oostenrijk een paar lessen, de meesten onder ons zullen een keer per jaar op de lange latten staan. Dan is de kennis opfrissen geen raar advies en misschien wel noodzakelijk. Naast een paar lessen is ook het materiaal een puntje. Dat je ieder jaar op wintersport gaat is heerlijk, dan gaan veel mensen eigen materiaal aanschaffen.

Het scheelt in de huurkosten maar het onderhoud laat vaak te wensen over. Het is niet alleen jaarlijks waxen en slijpen, maar de bindingen controleren en eventueel afstellen gebeurd niet. In dit geval is huren van het materiaal de veiligste optie.

Lees de piste regels het zal een hoop problemen schelen als je weet wat je moet doen. Wie heeft voorrang en dergelijke.

Deze regels zijn hier te lezen: FIS Piste Regels

Conclusie

Nee de wintersport ansich is niet gevaarlijk, zelfoverschatting is wat het gevaarlijk maakt. Je hoeft niet de zwarte piste op, een blauwe kan ook geweldig zijn. Geniet van de omgeving en hou de snelheid in bedwang, en op rustige tempo kom je er ook wel.

Onthoudt het is een week vakantie, geen wedstrijd. Hou je aan de piste regels, let op de omgeving, geniet van de omgeving en je zal een FANtastische vakantie hebben.

Bron: ad.nl

PS gisteren (28 december 2023) waren we op drukke piste actief en je kon de mensen aanwijzen die over de limiet gaan en de ski’s totaal niet de baas zijn. Een lesje zou op zijn plaats zijn en sommige  jeugd zou je echt een skiverbod moeten geven maar dit geheel terzijde.

Snowworld Banner 1250 900

SnowWorld Kerst 1250x900

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?

Iedere dag als eerste geïnformeerd worden over het weer, video’s, updates en alles wat het leuk maakt in de Oostenrijkse Alpen, abonneer je dan op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Linksonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Helaas is het wel zo dat de Apple apparatuur niet aan deze berichtendienst mee wil werken.

Ripstar banner 1200 800 Snow en Family

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×