Wintersportadvies Outbreak Management Team voorbarig?

coronavirus saalbach

Wintersportadvies Outbreak Management Team voorbarig?

Daar was opeens een advies van het OMT over het aankomende wintersportseizoen. Hier adviseert het Outbreak Management Team deze winter niet naar het buitenland op vakantie te gaan vanwege de coronacrisis. Maar is het wintersportadvies van het OMT niet te voorbarig?

De huidige situatie is dat heel Oostenrijk op oranje staat uitgezonderd Hinterriss en Jungholz in Tirol en Kleinwalsertal/Mittelberg in Vorarlberg, dit betekent dat door het Ministerie van Buitenlandse Zaken wordt afgeraden om naar Oostenrijk op vakantie te gaan. En daar bovenop kwam het OMT met het advies om deze winter niet op wintersport te gaan. Dit advies zorgt voor veel woede en vragen, enige nuance in de berg aan negatieve berichtgeving kan geen kwaad.

Momentopname

Het moment van advies komt terwijl het hier in Nederland en België te maken heeft met oplopende positief geteste mensen. Ook aantal mensen dat in het ziekenhuis komt te liggen en zelfs op het IC stijgt gestaag en uiteraard niet te vergeten het aantal sterfgevallen. Niet alleen zie je dit in de lage landen maar ook in oa. Oostenrijk zie je de stijging onder het aantal positief getesten maar zeker ook mbt ziekenhuisopnames en sterfgevallen. De reisbrancheorganisatie ANVR kwam met een woedende verklaring dat de reiswereld definitief de nek wordt omgedraaid.

sneeuwval 15-03-2019

Nog te vroeg

De eerste gebieden in Oostenrijk zijn al open en over een maand ongeveer gaan de niet-gletsjergebieden langzaam open. In die periode kan er nog een hoop gebeuren. De eerste vakantie is rond kerst en oud en nieuw en dan ben je weer bijna 8 weken verder, dan zou de eerste grote groep wintersporters richting de Alpen gaan. Om nu al een negatief reisadvies uit te geven is wat ons betreft wel heel erg vroeg, laat staan voor het hele winterseizoen. Tussen de kerstvakantie en de volgende, namelijk de voorjaarsvakantie, zitten ook nog eens 8 weken. Er kan een hoop gebeuren in de wereld waardoor een advies voor het hele seizoen veel te voorbarig is.

Maatregelen skigebieden

Bunderkanselier Kurz heeft al vroeg aangegeven dat men er alles aan wil doen om het winterseizoen door te laten gaan, de gebieden hebben mede door de goede ervaringen in de zomer het een en ander voorbereidt om dit ook zo goed en veilig mogelijk te kunnen doen. Niet alleen voor de vakantiegangers maar uiteraard ook voor alle medewerkers en inwoners.

Vakanties betekenen ook verplaatsingen van veel mensen, dit kan uiteraard het nodige aan risico’s met zich meebrengen. In het advies van het OMT wordt ook gezegd dat de risico’s van wintersportvakanties vooral zijn gerelateerd aan groepsverblijven, groepsvervoer, gedrag (o.a. bezoek aan drankgelegenheden) en druk op de mogelijkheid om afstand te houden (bijvoorbeeld bij skiliften). Met de ervaringen in de zomer heeft men voor het aankomende winterseizoen diverse maatregelen getroffen, naast het invoeren van een stoplicht op nationaal niveau hebben de skigebieden al vroeg hun eigen maatregelen ingevoerd.

Om het risico zo klein mogelijk te maken is de oude Après Ski dit seizoen uit den boze, een aantal zal open zijn maar zeker niet allemaal. Onder bepaalde voorwaarden kun je er verplicht zitten, harde muziek zul je zeker niet aantreffen. Deze après ski gelegenheden zijn dan meer een soort van restaurants geworden waar je een aangewezen plek krijgt. Ook is overal waar de 1 meter niet gewaarborgd kan worden een neus en mondbescherming verplicht. Dit kan zijn een mondkapje of b.v. een buffy van FANtastisch Oostenrijk zolang neus en mond bedekt zijn. Kijk op de site van het desbetreffende wintersportgebied naar de maatregelen, deze zijn trouwens over het algemeen gelijk aan andere gebieden.

Saalbach 19-01-2019

Conclusie: te voorbarig

Tijdens het persmoment met premier Rutte zei hij dat er snel een advies komt over de wintersport. Het advies was al bekend en is gebaseerd uit de ervaringen van de zomer. Maar is er wel gekeken naar alle maatregelen die de gebieden en landen al hebben getroffen en gaan treffen, niet alleen in Oostenrijk maar ook andere landen. Kijkend naar het advies is het met ervaringen vanuit de zomer geschreven. Zo staat er in het advies: “Zon- en winter(sport)vakanties: risico’s zijn gerelateerd aan groepsverblijf, groepsvervoer en gedrag (o.a. bezoek aan drankgelegenheden) en druk op mogelijkheden tot het bewaren van afstand tot elkaar (bijvoorbeeld in skiliften)”.

Klopt het is gerelateerd aan groepsverblijf, groepsvervoer en gedrag, maar men vergeet dat er geen Après Ski is zoals we dat kennen. Alles speelt zich buiten af met neus en mond bescherming als dat nodig is. De liften en gondels zijn goed geventileerd en worden constant ontsmet en ondanks de drukte bij de dalstations zullen de gebieden er alles aan doen om dit in goede banen te leiden. De meeste mensen komen zoals ieder jaar met de auto, het argument drukte op stations en vliegvelden kun je al van tafel vegen. Voorbeeld van alle maatregelen is te zien in deze video vanuit Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn.

In het advies staat onder andere “In de zomervakantieperiode en de maanden daarna zijn vele honderden, vooral jongere personen, met COVID-19 teruggekomen van een vakantie in het buitenland.” Dit ook met de knipoog richting de wintersport van afgelopen februari dat het virus door vele wintersporters zou zijn meegenomen. Afgelopen zomer is dat zeker niet het geval geweest daar kunnen we eventueel wijzen naar de jongeren die naar Spanje en Zuid-Frankrijk op vakantie zijn geweest. Echter wordt hier sterk aan getwijfeld.

Sölden november

En “Infectierisico’s hangen samen met gedrag, onder andere door samenkomsten in drankgelegenheden en bezoek aan te drukke plekken waar de 1,5 meter niet goed valt te handhaven.” Maar ook “Als maatregelen in landen minder streng zijn dan in Nederland dan zal dit naar verwachting leiden tot meer risicogedrag”. Toch vreemd hier houdt het OMT aan haar regel van 1,5 meter waarbij het WHO stelt dan 1 meter genoeg is en dat is oa. in Oostenrijk de regel. In drankgelegenheden en restaurants zijn de voorwaarden in Oostenrijk al maanden strenger dan in Nederland. Ook de Après ski is van de baan en er is een verplichting voor neus en mond bescherming. Kortom het advies met de conclusies vanuit de zomervakantieperiode kun je nooit één op één kopiëren voor de winter.

Het is uiteraard niet te zeggen hoe lang het oranje reisadvies voor de verschillende landen zal blijven gelden. Voor hetzelfde geld is Oostenrijk in december of januari weer ‘geel’ en kun we daar naar hartenlust skiën, snowboarden of misschien langlaufen. Ook is het nog niet zeker of het negatieve reisadvies er ook echt gaat komen. Het OMT is een belangrijke adviseur, maar uiteindelijk moet het kabinet beslissen of een maatregel wordt ingevoerd. Ook verwacht het OMT dat niet iedereen zich aan het negatieve reisadvies zal houden, als het er komt.

Lees ook ons liveblog.

Wij houden vooral van Code WIT en gebruiken nu veel de hashtag #hetglasishalfvol. Laten we met zijn allen gewoon positief blijven en dat virus wordt verslagen!

Buffy FANtastisch Oostenrijk

Buffy FANtastisch Oostenrijk… wellicht iets voor jou. De buffy(s) zijn op dit moment uitverkocht maar er komt een nieuwe zending aan. Als alles goed gaat hebben we ze weer binnen in de week van 9 november 2020. Wil je een bericht krijgen van ons. Ga dan naar het bericht waar je de buffy zogenaamd kunt pre-orden.

Laat daar je e-mailadres achter en je krijgt van ons een bericht met een link zodat je meteen jouw buffy(s) kunt bestellen. Voor een vriendenprijs van € 7,95 per buffy kunnen we deze versturen. Verzendkosten, transactiekosten is inclusief voor Nederlandse verzending. Indien we de buffy’s dienen te versturen naar het buitenland dan komt daar nog een kleine bijdrage bij. Een buffy is net wat comfortabeler te dragen in de skiliften het komende winterseizoen. Je kunt deze buffy’s bestellen op de website van FANtastisch Oostenrijk.

Summit Travel banner 2020 1000x600

ChaletsPlus Banner Groot

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?
Abonneer je op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Rechtsonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Heb je je reeds aangemeld, druk dan niet op de knop anders wordt je weer afgemeld… Helaas is het wel zo dat iOS apparatuur niet aan deze berichten dienst mee wil werken.

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...