Winterweer blijft langer kleven


Winterweer blijft langer kleven

Wie vroeger heeft opgelet bij natuurkunde weet dat koude lucht zwaarder is dan warme lucht. Hierdoor kan het lager in de atmosfeer (vooral tijdens winter met minder zonne-instraling) kouder zijn dan hoger in de atmosfeer. Ook kan kou tijdens de winterperiode een wat stroperig karakter krijgen. Precies door dit effect blijft het vrijwel deze hele week nog diep winterweer tot in vrijwel alle dalen van Oostenrijk! (Terwijl het eerst er naar uit zag dat het zachter zou worden)

Vanmorgen is het diep winterweer in Oostenrijk, in de dalen vriest het bij het krieken van de dag -10 tot -20 graden. Vooral de noordelijke Alpendalen zijn goed koud. Daarbij schijnt de zon geregeld, maar in de loop van de dag neemt de bewolking wel toe. Vanmiddag loopt het kwik op naar waarden net iets onder nul. In de laagste dalen kan het misschien een fractie boven nul komen.

Vanavond en komende nacht blijft het bewolkt. Door de bewolking is het slechts enkele graden onder nul, alleen op grote hoogte vriest het matig.

Morgen blijft de bewolking de overhand houden en vooral tijdens de ochtend valt af en toe sneeuw in Tirol of Salzburg. Vanmiddag is het langere tijd droog en de vorstgrens ligt overdag rond 900 meter. Tegen de avond volgt nog wat meer sneeuwval in een deel van Karinthië of Stiermarken.

Veel sneeuw valt er dinsdag of woensdag niet

Woensdag is het weer wat kouder met een mix van wolkenvelden en zon, soms valt een enkele sneeuwbui. Op 1500 meter vriest het -4 graden overdag. Het blijft dus koud winterweer. De nacht naar donderdag verloopt daarentegen weer helder en boven het sneeuwdek komt het alweer snel tot strenge of zeer strenge vorst.

Donderdag wordt een mooie dag met kaiserwetter. In de dalen ligt een inversie waardoor het daar bitterkoud blijft, op de bergtoppen tussen 1100 en 1600 meter loopt het kwik naar waarden rond of zelfs iets boven nul. Tijdens de namiddag en avond trekken wat meer wolkenvelden over, maar in de dalen vriest het opnieuw flink.

Vrijdag stroomt toch echt zachtere lucht de Alpen binnen, maar de inversie met koude dalen blijft in stand houden. Na wat zonneschijn neemt de kans op ijzel of sneeuw toe. Zaterdagochtend valt mogelijk overal weer sneeuw, waarna een prachtig weekend volgt. Het blijft op alle hoogtes koud genoeg.

Na het weekend valt koning winterweer toch echt even om, het kan helaas tot dooi in de dalen komen…

Jeroen Elferink

RTL4 Weer 3 december 2023

Overigens was het gisteren erg koud op de pistes maar de sneeuw maakte het wel tot een droom…. hopelijk krijgen we dit seizoen nog veel van dit soort dagen.

Van den Berg Sport skischoen op maat

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?

Iedere dag als eerste geïnformeerd worden over het weer, video’s, updates en alles wat het leuk maakt in de Oostenrijkse Alpen, abonneer je dan op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Linksonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Helaas is het wel zo dat de Apple apparatuur niet aan deze berichtendienst mee wil werken.

Summit Travel banner 2020 1000x600

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×