Winterweer in de maak

Föhnig weekend, (nog) zeer zacht.

tirol29

Met föhn zeer zacht, morgen lokaal 15 tot 17 graden in de föhndalen (kaart Wetter.at)

Grote delen van de Alpen hebben met een zuidelijke hoogtestroming te maken waarmee zeer zachte lucht wordt aangevoerd. Door toenemende drukverschillen tussen de zuid en noordkant krijgen we ook nog eens te maken met föhnige condities die het kwik nog extra “opjagen”. In de dalen is lokaal 12 tot 17 graden haalbaar. Desondanks heeft het vannacht in de dalen van Tirol toch nog wat gevroren, het betreft hier echter stralingsvorst en heeft verder niets te maken met kouder weer.

brixennachtvorst

Frisjes vanmorgen met zelfs rijp rondom de “Wilder Kaiser” (Ellmau)

Winterweer in de maak
De föhn duidt zoals zo vaak op een naderende weersverandering en die gaat er ook komen, langzaam maar zeker. Een depressie trekt de komende dagen vanaf Spanje naar Corsica-Sardinie en vanaf maandag-dinsdag draait de stroming naar oost tot noordoost en komt er een einde aan de zachte zuidelijke hoogtestroming. De temperaturen zullen in alle hoogtes markant gaan dalen (graadje of 15 !)  en mocht er neerslag gaan vallen dan zal dit vanaf dinsdag-woensdag  tot 1000 a 500 meter in vaste vorm zijn. Grotere hoeveelheden worden er vooralsnog voor Tirol niet verwacht.

enstirol28

Ook de GFS ensembles laten de winterse weeromslag zien vanaf begin december. (T850hAP = temp. 1500meter hoogte)

Kijken we wat verder vooruit dan zien we dat het Europese model (ECMWF) vanaf het volgende weekend met een noordelijke circulatie op de proppen komt. Gaat dit gebeuren dan zullen de sneeuwkansen voor Tirol en de Kitzbüheler Alpen sterk stijgen (Nordstau). Ook daarna houden we volgens dit model een mooie winterse setting.  Ten aanzien van de andere weermodellen zijn er nog wel wat onderlinge verschillen voor wat betreft posities van de hogedrukcentra maar met de depressies boven de Middellandse Zee en hoge druk ten noorden en westen van de Alpen is eigenlijk alles im “winterlichen Bereich”.  Begin volgende week dus “sneeuwkanonnen weer” en wie weet heeft “Frau Holle” ook nog wel een witte verrassing voor ons in petto.

[box type=”info” align=”aligncenter” ]Weerbericht disclaimer: Dit weerbericht mag op geen enkele wijze gebruikt of gekopieerd worden op andere websites of voor persoonlijke doeleinden.[/box]