Winterweer inclusief sneeuw in aantocht
/2 Reacties/in Het weerbericht is van toepassing op de Kitzbüheler Alpen /door eric kromhout
Winterweer inclusief sneeuw in aantocht
/2 Reacties/in Het weerbericht is van toepassing op de Kitzbüheler Alpen /door eric kromhout
Het weerbeeld in de Alpen als ook Tirol en het westelijke Salzburg wordt vooral bepaald door lage bewolking en Hochnebel. Lokaal valt er uit de bewolking wat licht regen of sneeuw maar veel stelt het niet voor. Kortom “Trübes Wetter” zoals men dat zo mooi pleegt te zeggen in het Duits. Het saaie en nog steeds te zachte weer wordt veroorzaakt door lagedruk en weinig stroming in atmosfeer. Vooral de onderste luchtlagen (tot 1800 a 2000 meter) zijn koud en vochtig. In de bergen boven deze koude grondlaag schijnt echter ook de zon en is het prima vertoeven. Het nulgradenniveau pendelt meest tussen de 1800 en 2100 meter, dus echt koud is het ook niet. De wind is ook geen thema en is meest zwak.
Inmiddels is de stroming weer wat naar het zuiden aan het draaien waardoor er vooral op hoogte weer wat zachtere lucht gaat instromen. Daarbij wordt het aan de noordkant tijdelijk weer föhnig. Vrijdag zien we dat een Atlantische hoog weer bepalend gaat worden. De stroming draait naar het noorden tot noordwesten en een portie koudere maritiem polaire lucht stroom richting de Alpen uit. Zoals het er nu uitziet zal het koufront in de nacht van vrijdag op zaterdag de Oostenrijkse Alpen van het noordwesten uit gaan binnentrekken. De temperaturen gaan in alle hoogtes flink naar beneden en er gaat vooral in de Stau van de Alpenhoofdkam wat sneeuw vallen.
De sneeuwvalgrens daalt in de koudere lucht achter het koufront tot onder de 1000 meter. Na tijdelijk wat “rust” door invloed van een rug van hogedruk nadert maandag een volgend koufront wat opnieuw sneeuw gaat opleveren. De sneeuwvalgrens kan dan tot in de dalen afzakken. Voor diegenen die zich verheugen op nog meer van het witte goedje mag ik verwijzen naar het midden van de volgende week. Uitgaande van een stormdepressie bij IJsland dendert met een west tot noordwestelijke hoogtestroming een volgende warmte en koufront over de Alpen heen. Omdat dan ook de polaire jetsream wat frontaler op de Alpen gericht staat kon er dan wel eens sneeuw van betekenis gaan vallen in grote delen van de Alpen. Daarbij zijn vooral de noordwestelijke tot westelijke Staulagen bevoordeeld. De temperaturen gaan vanaf 9 december wel weer iets omhoog (zie ensembles hierboven) maar blijven netjes onder het klimatologisch langjarig gemiddelde pendelen.
Kortom: de winter met sneeuw komt en blijft. Fijne dag!