Wisselvallig en koel, verse sneeuw in de bergen

Wisselvallig en koel met sneeuw in de bergen. Wisselvallig en koel, maar niet overal want er zijn grote verschillen, niet alleen vandaag maar ook de komende dagen. Dat was gisteren goed te zien als je naar de webcams van foto-webcam keek. In het westen was het gisteren vaak zonovergoten zoals hier in Vorarlberg. Maar zodra je richting het oosten reed kwam je meer en meer wolken tegen.

Zoals hier in Obertauern. Een grote grijze deken spreidt zich uit over het Salzburgerland en verder oostwaarts. Dus voor het lekkere weer moet je de komende dagen in het westen van Oostenrijk zijn. Het is alleen nog steeds “lockdown” maar er zit een versoepeling aan te komen en daarom pakken we vanaf vandaag weer een beetje de weerberichten op. Niet dagelijks maar zo’n 3x in de week moet wel lukken.

De oorzaak van de verdeling van het weer in Oostenrijk is een krachtig hogedrukgebied, dat bij ons in Nederland voor het mooiste weer van de wereld zorgt en een lagedrukgebied boven Wit Rusland en de Oekraine. Hierdoor is er een  noordelijk tot noordoostelijk stromingspatroon. In oost Europa is het gewoonweg bagger weer.

Door dit stromingspatroon wordt er koele, soms koude, lucht aangevoerd richting de Alpen. En hoe dichter bij het lagedrukgebied, hoe instabieler het weer. Daardoor is het in het oosten van Oostenrijk wisselvalliger dan in het westen en is de temperatuur ook gematigd.

In het oosten is het vandaag koud en regenachtig. In de bergen kan er boven de 1700 meter ook nog sneeuw vallen. De temperatuur is er slechts een graad of 16 (soms lager) en er staat een stevige wind uit het noordoosten. In het westen tikken we de 20° wel aan met veel minder bewolking.

Zondag is het eigenlijk copy/paste van zaterdag. In het westen opklaringen en slechts een kleine kans op een bui met zo’n 20 graden, het oosten regenachtig en wisselvallig en wederom kil. Met zo’n 15 graden in Wenen heb je het wel gehad. Komt de zon er dan toch doorheen kan de temperatuur wat oplopen maar dat is erg onzeker. In de loop van de middag worden de wolken dikker en de regen breidt zich uit. Bij stevige regen kan de temperatuur zelf verder dalen.

Pas op dinsdag draait de wind een beetje naar het oosten en wordt het wat droger. Niet dat het dan ineens Kaiserwetter is want er scheren dan nog steeds fronten over Hongarije die veel bewolking in het oosten geven waar zo nu en dan een bui uitgeperst kan worden. Wederom heeft het westen de beste papieren.

Het is allemaal mooi af te lezen in de pluim. Bovenstaande pluim is die met prikpunt Wenen. Veel neerslagsignalen en gematigde temperaturen. Soms zelfs maar een graad of 3 op 1500 meter. Tel daar, bij een nat adiabaat,  9 graden bij op (elke 100 meter daling vanaf 1500 meter is 0.6° warmer – bij een droog adiabaat is dat per 100 meter precies 1°C) en je komt slecht op een graad of 12 als het tegen zit.

Hoe anders is dat in Vorarlberg zoals hierboven. Hier zie je ook al veel meer een zaagtand in de temperatuur omdat dit hooggebergte is. Dus zijn de verschillen in temperatuur tussen dag en nacht groter. Maar kijk eens naar de neerslagsignalen. Vrijwel nihil. Pas ver volgende week gaat het in heel Europa veranderen omdat de hogedruk zich terugtrekt en Europa veel meer onder invloed komt van lagedrukgebieden. Ik heb het al eerder gezegd: lockdown er af, weer naar de vaantjes!

Fijn weekend!

Ronaldo

Summit Travel Banner2019-1000x600-2

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...