Sterk wisselvallig maar groeizaam

Sterk wisselvallig maar groeizaam

Vandaag zorgt een lagedrukgebied boven Duitsland voor een sterke zuidweststroming, in deze stroming wordt relatief milde maar ook vochtige lucht aangevoerd. Dit resulteert in vele wolkenvelden en vanmiddag ook buien. De buien ontstaan op dagelijkse gang en zullen vooral tijdens de namiddag het felst zijn. De zwaarste buien vallen in Tirol en de noordoostelijke hoek van het land. In Karinthië en Stiermarken valt het aandeel van de buien mee en verloopt de donderdag vrij rustig en over het algemeen zonnig. De temperatuur loopt met zonneschijn op naar 19 tot 22 graden, tijdens regen of buien zakt de temperatuur met gemak 10 graden. De sneeuwgrens ligt tot in het hooggebergte.

Vanavond zullen naar waarschijnlijkheid in Vorarlberg en Tirol enkele buien nog samenklonteren en kan het enige tijd nog doorregenen. Elders storten na zonsondergang de buien in en blijft de nacht droog. In gebieden waar buien vielen zal mist of nevel ontstaan.

Morgen krijgen we min of een kopie van vandaag, al is de bewolking dikker. Hierdoor stijgt de temperatuur minder rap en blijft steken op een nog altijd aangename 16 tot 19 graden. De lucht is in Tirol en Vorarlberg duidelijk vochtiger en de zon heeft het vooral hier moeilijker. Tijdens de middag ontstaan opnieuw buien, waarbij dit keer ook Karinthië en Stiermarken met de buien te maken zullen krijgen. Tijdens buien is vooral in deze regio kans op onweer of hagel. Ook nu weer zullen de buien instorten na zonsondergang. Alleen in Vorarlberg blijft het opnieuw natter.


Tijdens het weekend trekt een lagedrukgebied regelrecht over Oostenrijk. Het is een klein maar venijnig systeempje waarbij een in meteorologische ogen kleine verschuiving van 100km al veel kan uitmaken. In het systeem zit een warmtesector waarbij als de positie goed overtrekt aan de noordkant zaterdag eerst een sterke en warme föhn kan komen te staan. Hierbij komt zoveel warmte advectie vrij dat in bijvoorbeeld in het dal van Zell am See 25 graden zou kunnen worden (ook tijdens de nachtperiode als het systeem wel vertraagd!). Maar op de zaterdag ligt de backbanded occlusie met langdurige regen en sneeuw tot 1200 meter over de noordkant van Zwitserland. Een groot verschil dus.

Uiteindelijk komen we zondag aan de achterkant van het systeem te liggen, het is zondag hoe dan ook bewolkt en druilerig aan de noordkant. Aan de zuidkant krijgen ze weinig mee van de warmte advectie. Hier kan het nog zonnig zijn zaterdag met een graad of 20, zondag meer bewolking en koeler. Interessante setting dus!

Jeroen Elferink
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk en Weerplaza

Oostenrijkse Winkel grote banner

Instagram Banner

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?
Abonneer je op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Rechtsonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Heb je je reeds aangemeld, druk dan niet op de knop anders wordt je weer afgemeld… Helaas is het wel zo dat Apple apparatuur niet aan deze berichten dienst mee wil werken.

Youtube banner FANtastisch Oostenrijk

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht