Wisselvallig, later deze week sneeuwval!

Jullie konden het al eerder vandaag lezen, het heeft weer hoger in de bergen gesneeuwd. En dat is goed nieuws voor de gletsjergebieden, die dankzij deze sneeuwval vroeger open kunnen. Onder andere gaat de Stubaier Gletsjer deze maand nog open. En voor deze gebieden hebben we nog meer goed nieuws! Kou en sneeuw zijn onderweg, maar eerst volgt er nog een mildere intermezzo…

Morgen hebben we nog te maken met veel restbewolking en regenbuien. In een band van Oost-Tirol richting Niederösterreich ligt de actiefste neerslagband die nog voor veel regen gaat zorgen. Boven de 2000 meter kan er ook nog wat sneeuw vallen. Richting het Oosten zijn er enkele opklaringen, en dan wordt het ook gelijk wat warmer met maximaal 20 tot 23 graden in het Burgenland. Echter zullen hier in de middag enkele stevige onweersbuien ontstaan. In Tirol en Voralberg blijft het bewolkt en kunnen er enkele buien vallen.

Dinsdag verandert er maar weinig aan het weerbeeld. Het blijft bewolkt en regenachtig, met de meeste regen in Niederösterreich. Het is een fractie frisser met vrijwel nergens temperaturen boven de 18 graden.

Betere berichten zijn er voor de woensdag. Een zwakke uitloper van een hogedrukgebied bij de Azoren zorgt voor tijdelijk rustiger en mild weer. Woensdag is er meer ruimte voor de zon, in het Oosten is het zelfs ronduit zonnig. Het voelt weer een beetje nazomers aan met middagtemperaturen van 19 tot 24graden. Genieten!

Maar dit mildere intermezzo wordt ruw beëindigd op donderdag. Een massief koufront trekt vanuit het Noorden de Oostenrijkse Alpen binnen en gaat voor veel neerslag zorgen. Overdag zijn er stevige regenbuien en in de avond zakt de sneeuwgrens snel weg…

… naar ruwweg 1500 meter. In Tirol zou het zelfs tot 1100 meter even kunnen sneeuwen. En dan is het echt even winters. In de lagere Oostelijke delen is het natuurlijk te warm voor sneeuw maar kunnen de buien soms wel een wat winters karakter krijgen met korrelhagel en blauw-bliksem.

Ook zaterdag en zondag blijft het waarschijnlijk koud en kan de sneeuwgrens vaker zakken naar 1500 tot 1000 meter. De gletsjers duiken volledig de winter in met temperaturen die de hele dag onder nul zullen blijven. Voor deze hoogtes is dan ook een totaliteit van een halve meter sneeuw zeer realistisch.

En zo staat september 2017 haaks op september 2016 toen de nazomer maar niet weg te slaan was….

Jeroen Elferink
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk

Werken in Oostenrijk make it happen

Werken in Oostenrijk make it happen

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...