Wisselvallig maar warm zomerweer

Wisselvallig maar warm zomerweer

Het is de komende dagen vrij wisselvallig maar wel warm zomerweer in Oostenrijk. De temperaturen liggen aan de hoge kant, maar dagelijks vallen er verspreid wel enkele stevige buien. Soms gaan de buien ook gepaard met onweer of hagel. Maar noodweer zoals maandagavond verwachten we eigenlijk vrijwel niet.

Vanmorgen liggen wolkenvelden en enkele buien over de westhelft van Oostenrijk. Aan de zuidkant en in het oosten schijnt juist de zon nog. Maar ook hier raakt het steeds bewolkter en vanmiddag vallen er verspreid over Oostenrijk buien. Met name in Karinthië en Steiermarken kunnen de buien pittig uitpakken met hagel en onweer. Voor de buien uit wordt het 25 graden in Vorarlberg tot 35 in Wenen.

Vanavond lossen de meeste buien op en komende nacht is het helder. Doordat er buien vielen is er in de meeste dalen voldoende vocht aanwezig. Hierdoor ontstaat er gemakkelijk mist of hochnebel. Het koelt af naar veelal 14 tot 19 graden.

Morgen is de atmosfeer overal een stuk warmer, ook in het westen stijgt de temperatuur weer naar de tropische grens van 30 graden. Daarnaast schijnt overal de zon uitbundig. Maar halverwege de middag ontstaan stapelwolken, en deze stapelwolken groeien opnieuw uit tot een enkele stevige regen- of onweersbui. Hierdoor blijft het weer een wisselvallig karakter houden. Toch zou het op de meeste plaatsen droog blijven.

Een koufront zorgt voor wisselvallig en koeler weer vrijdag

Vrijdag wordt het koeler en wisselvallig. Vanuit het westen trekt een koufront over waardoor het in het westen niet warmer dan 20 tot 24 graden wordt. Hiermee eindigt de hittegolf hier officieel. Maar in het oosten is het nog langere tijd droog en zonnig, hier kan het nog een keer 30 graden of warmer worden. Uiteindelijk volgt ook hier het koufront en volgen er regen- en onweersbuien. Op veel plaatsen verloopt de middag nat en bewolkt, in het oosten dus met onweer.

Gelukkig trekt het koufront wel snel door en vormt er zich in de nacht naar zaterdag alweer een hogedrukgebied. Hierdoor staat er een mooi weekend op het programma. Met veel zon middagtemperaturen tussen de 26 en 32 graden is het perfect juliweer.

Jeroen Elferink-Ruijsch
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk en Weerplaza

WERKZE OOSTENRIJK grote banner 900 600

Oostenrijkse Winkel grote banner

Dakdragerwinkel.nl Grote banner DDW - lente 2022 - 900x600

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht