Wisselvallige week föhn, regen, sneeuw en zon

Brixen im Thale gistermiddag (foto Jeroen Elferink)

November is zacht van start gegaan met gisteren een milde föhn aan de noordkant. In onder andere Inntal wist het kwik de 18 graden te bereiken. Daarbij brak de zon in de middag ook nog eens flink door. Maar de komende dagen verloopt de föhn niet altijd zo mooi. Het weer de komende dagen verloopt de komende dagen nogal grillig. Alle seizoenen komen wel voorbij. Van sneeuw tot zon, maar wanneer precies is de vraag.

Vandaag is Oostenrijk in tweeën gedeeld. Aan de zuidkant, met name Oost-Tirol, is het zwaar bewolkt en regent het soms flink. Aan de noordkant staat juist een stevige tot stormachtige föhn. Lokaal zijn windstoten tussen de 70 tot 100km/h mogelijk. Maar vrijwel overal aan de noordkant blijft het tot de namiddag droog. Met vooral in de ochtend ook wat ruimte voor zon is het nog best aangenaam. De temperatuur stijgt hier dan ook naar 14 tot 20 graden. Aan het einde van de dag verliest de föhn kracht en trekt een koufront de hoofdkam over.

Vanavond trekt het koufront vrij snel van west naar oost over. Daarbij gaat het overal even regenen. De sneeuwgrens zakt van 2300 naar 1600 meter. Er kan in de bergen 5 tot 20 centimeter sneeuw bijvallen.


Morgenochtend ligt Oostenrijk achter het koufront en klaart het overal flink op. De zon kan overal wel enige uren flink schijnen. Maar al snel trekken er nieuwe wolkenvelden over. Op een enkel buitje in het oosten na blijft het overwegend droog. De meeste zonuren zijn weggelegd voor Noordoost Tirol, Salzburgerland en Oberösterreich. Tegen de avond wordt de bewolking opnieuw dikker en volgt er wat regen.

Tijdens de avond en nacht naar dinsdag is het bewolkt en volgen er perioden met regen. De sneeuwgrens ligt rond de 1600 meter.


Dinsdag volgt een kleddernatte dag. In heel Oostenrijk is het regenachtig en kil. Aan de noordkant kan de sneeuwgrens daarbij zakken naar 1500 tot 1100 meter. Tot in sommige hogere dalen dus! Aan de zuidkant is de lucht juist zachter met een sneeuwgrens rond de 2100 meter.

Verwachte sneeuwhoeveelheden tot en met woensdagochtend

Woensdagochtend is het droog en ook de woensdag verloopt droger. Wel heeft de zon het er nog moeilijk mee. Ondertussen is er in de bergen een leuk laagje sneeuw gevallen. Kortom winter in de bergen!

Donderdag
volgt waarschijnlijk de mooiste dag van de week. Tussen depressies in is er ruimte voor wat zonneschijn. Met een zwakke föhn is het een aangename dag.

Vanaf vrijdag komen we in gevoelig koudere lucht terecht. Zowel de sneeuw- als vorstgrens zullen gaan dalen. Komend weekend zou er zomaar eens wat sneeuw tot in de dalen kunnen vallen… wordt vervolgd.

Jeroen Elferink

Summit Travel Banner2019-1000x600-2

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht