Wisselvallige week voor de boeg, rond de Pasen warmte

Stubaier Gletsjer Kaiserwetter

Foto Stubaier Gletsjer

Wat is het een fantastisch weekend in de Oostenrijkse Alpen, met veel zon en aangename temperaturen. Ook vandaag hebben we nog een fantastische dag tegoed, maar helaas ligt er verandering op de loer. Het wordt een wisselvallige week met van alles en nog wat. Gelukkig zijn er richting de Pasen wel een paar fraaie dagen inzicht, met hoge temperaturen en zon.

Dit waren de Oostenrijkse Alpen gisteren, prachtig zichtbaar is het Inntal. Dit dal is namelijk al groen en komende week zullen er meer dalen groen worden. Aan het eind van deze week zijn vrijwel alle dalen onder de 1000 meter groen.

Vandaag is het weer een stralende dag met veel zonneschijn. De temperatuur loopt in de dalen op richting de 10 tot 14 graden, heerlijk lenteweer. De vorstgrens ligt rond de 1200, stijgend naar 1400 meter waardoor de piste’s relatief goed zullen blijven. Op de gletsjers vriest het slechts enkele graden. Doordat er weinig wind staat voelt het warmer aan.

In de loop van de dag neemt wel vanuit het Westen de bewolking toe. Dit zal voornamelijk bestaan uit stapelwolk-vorming. Aan het eind van de middag kan er in Voralberg maar ook Tirol een lokale bui vallen. Tijdens deze buitjes kan de sneeuwgrens zakken tot onder 1000 meter.

Maandag leeft de buiigheid verder op, en vallen er in Noord en West Oostenrijk enkele buien. De sneeuwgrens ligt rond de 1000 meter, dit betekent dat het in de meeste dalen gewoon regen is. Tussen de buien door zullen er ook fraaie momenten zijn met brede opklaringen en zon. Omdat er opnieuw weinig wind staat voelt het tussen de buien door lenteachtig aan. Alleen op de gletsjers kan er een stevige wind in de middag staan. Tijdens buien vallen de neerslaghoeveelheden mee. In het Zuiden van Oostenrijk volgt er opnieuw een prachtige dag met veel zon.

De buiigheid leeft dinsdagochtend verder op, vooral in Tirol vallen er een aantal stevige buien. Hierbij zakt de sneeuwgrens tijdelijk tot 700 meter, winters dus! Wellicht valt er op een enkele stek 5 tot 10cm. In de loop van de ochtend wordt het droger en in de middag volgen er opklaringen. Her en der kan het nog een fraaie middag worden. Wel is het een stuk kouder want de vorstgrens ligt rond de 900 tot 1100 meter.

In de namiddag neemt opnieuw de bewolking vanuit het Westen toe op nadering van een warmtefront, in de avond gaat het regenen en sneeuwen.

Het warmtefront zit gekoppeld aan een groter weersysteem die de scheiding tussen warme en koude lucht vormt. De hele woensdag liggen we onder deze scheiding waardoor het soms flink kan doorregenen. Wellicht volgt er nog in de ochtend (in de warme sector) een opklaring. Hierdoor kan de temperatuur eventjes fors stijgen, maar nog voor de middag volgt een koufront. De sneeuwgrens zakt dan van 1900 meter naar 1400 meter. In totaal valt er 10 tot 20mm, hogerop 15 tot 25cm sneeuw. Daarbij staat er een stormachtige westenwind.

Donderdag een overgangsdag met in de middag waarschijnlijk veel zon en aangename temperaturen.

Warme Pasen?

Goede vrijdag wordt een echte goede vrijdag. Een week terug leek de kou misschien wel terug te komen naar Oostenrijk, maar al sinds enkele dagen weten we dat we juist te maken gaan krijgen met milde lucht uit Afrika. Een groot verschil, maar beide luchtsoorten liggen ook niet ver van elkaar . Hierboven zien we de ‘warmte’ uitbraak maar tegelijkertijd ook de kou die nog tot diep in Zuid Scandinavie zakt. Er is altijd nog een kleine kans dat deze kou Nederland rondom de Pasen aandoet. Maar Oostenrijk krijgt hier vrijwel niet mee te maken. Wij kunnen ons gaan verheugen op een goede goede vrijdag. Bij een aantrekkende föhn en zonnige momenten kan het 14 tot 19 graden worden!

Zaterdag lijken we hier nog een schepje bovenop te doen, de fohn trekt verder aan. Waarschijnlijk wel met meer bewolking en wat regen in de namiddag voor Oost-Tirol (Lienz), maar over het algemeen een vriendelijke dag. En kijk eens naar de temperaturen. Op uitgebreide schaal is voor het eerst sinds de winter 20 graden mogelijk, in Wenen wordt zelfs 22 graden berekend. Lente!

Pasen zelfs verloopt waarschijnlijk ook mild en warm, maar wel met regenbuien. Er is een kleine kans dat paaszondag de sneeuwgrens nog even terug naar 1000 meter zakt, maar 1500 tot 1800 meter is realistischer. De lente komt op stoom en de sneeuwgrens stijgt dus ook vaker naar hooggebergte hoogte.

Snowworld banner groot

Snowworld banner Algemeen

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...