Wisselvalliger weer: morgen regen

Het is de komende dagen een stuk wisselvalliger

Wisselvalliger weer: morgen regen

De komende dagen verwachten we een stuk wisselvalliger weer. Dit konden we gisteren al merken, toen het in sommige regio’s een stuk bewolkter bleef. In het Rijndal aan de Zwitserse grens viel zelfs al regen. Vanaf morgen verwachten we op een stuk meer plaatsen regen.

Vandaag is het nog best vriendelijk weer in Oostenrijk doordat we in de neerslagschaduw liggen. Maar van mooi kaiserwetter is absoluut geen sprake. De zuidenwind voert wolkenvelden aan, en vooral in Vorarlberg en Tirol heeft de zon het best moeilijk. Ook liggen er in de oostelijke lagere delen lage wolkenvelden en mist. Daarbij stijgt de temperatuur naar maximaal 10 tot 13 graden. Onder de lage bewolking in het oosten is het nog geen 8 graden.

Vanavond neemt de bewolking verder toe en in de nacht volgt een koufront vanuit Zwitserland. Op dit koufront gaat in Vorarlberg later in de nacht enige tijd regenen. Vanaf 1600 meter kan dit ook sneeuw zijn, maar grote hoeveelheden worden niet verwacht. Voor de gletsjers hier is het veelal max 10 centimeter.

Morgenochtend ligt het koufront over Tirol. Uiteindelijk trekt het front door richting het oosten en rond het middaguur regent het vooral in Karinthië en het Salzburgerland. Ook hier beperkte neerslaghoeveelheden vergelijkbaar aan Vorarlberg. Tegelijkertijd klaart het dan alweer in het westen op. Maar het is een stuk wisselvalliger en onstabieler achter het front. Hierdoor kan nog een enkele losse bui vallen. Het wordt maximaal 8 tot 11 graden, op 2000 meter is het een graadje onder nul.

Het wisselvalliger weer zet ook donderdag door. Hoewel de ochtend nog vriendelijk en vrij zonnig van start gaat, neemt de bewolking gedurende de dag toe. Vanaf het middaguur kan er opnieuw regen en sneeuw in Vorarlberg en Tirol vallen. Maar de sneeuwgrens stijgt wel doordat er zachtere lucht Oostenrijk binnentrekt. Hierdoor ligt de sneeuwgrens op ongeveer 2100 meter, dat is vrij hoog voor medio november. In de nacht naar vrijdag volgt een tweede front, hierop zit dan weer frissere lucht en zakt de sneeuwgrens naar 1700 meter.

Vrijdag is het uitermate wisselvallig met langs de noordkant waarschijnlijk talloze buien. Aan de grens met Duitsland ligt de sneeuwgrens rond de 1300 meter, maar in de Inneralpine ligt de sneeuwgrens een stukje hoger bij 1600 meter. Aan de zuidkant blijft het juist droger.


Tijdens het weekend wordt het droger en rustiger in de atmosfeer. Vooral de zondag springt eruit met waarschijnlijk veel zon. Ondertussen is er op de hogere piste’s toch wel z’n 20 centimeter sneeuw erbij gevallen. Een perfecte dag dus voor de wintersport op de gletsjers. Helaas moeten de lagere delen nog even geduld hebben.

Jeroen Elferink-Ruijsch

Sneeuwkettingenwinkel.nl banner winter 2021 900x600

Chalet.nl grote banner 900-600

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...