Witte goud komt eraan in Oostenrijk

Bron: Panomax.com

Witte Goud, geniet nog van de zon want het witte goud komt eraan. De komende 2 dagen nog niet want zoals gisteren is het strak blauw. Zoals hier in Hochwurzen. Je kijkt richting de Dachstein naar het noorden en zoals je kunt zien ligt er op 1850 meter wel een beetje sneeuw in Salzburgerland. Maar onder die hoogte is er wel een beetje sneeuw nodig. Nog 3 weken tot kerst en sommige mensen zullen al met de billen knijpen. Maar er is goed nieuws!

De uitgangssituatie is als volgt. Boven de noordelijke Atlantische Oceaan liggen de lagedrukgebieden en vanaf de Azoren, over west Europa ligt een krachtige rug van hogedruk. Hierdoor is de stroming vanaf New Foundland, over de Oceaan, richting Schotland, verder richting zuid Zweden, strak uit het westen. Die situatie veranderd heel langzaam want die stroming zakt naar het zuiden. De Alpen liggen vandaag en morgen nog onder invloed van het hogedrukgebied. Dat betekent dus Kaiserwetter.

Morgen zie je aan de zuidkant van de stroming, ergens boven de UK, al een klein pukkeltje komen. Een zogenaamd uitzakkend front. De stroming gaat een beetje zwabberen. Alsof je een slag in je wiel hebt die alleen maar erger wordt.

Want op zaterdag ligt het front net ten noorden van de Alpen. Er kunnen aan de noordkant op zaterdag al wat buien overtrekken. De meeste neerslag valt echter in Duitsland en de sneeuwvalgrens ligt ergens tussen de 1200-1500 meter.

Op zondag kantelt de stroming richting het noordwesten omdat het Azorenhoog een beetje opbolt richting het noorden. Hierdoor ontstaat een zogenaamde glijbaan.

Alleen is de lucht nog niet koud genoeg om het overal te laten sneeuwen. Zodra er neerslag komt zal dit eerst in de vorm van regen zijn doordat een occlusiefront nog niet helemaal dicht getrokken is. De Alpen gaan door de warme taartpunt van het front. Het moet wel gezegd dat deze situatie nog uitgekristaliseerd moet worden. Zoals het er nu uitziet ligt de sneeuwvalgrens ergens rond de 1800 meter. Maar ook nu valt de meeste neerslag in Duitsland.

Pas op maandag komt de koudere lucht uit het noorden en daalt de neerslag overal neer in de vorm van sneeuw.

Want de sneeuwvalgrens gaat aanmerkelijk omlaag en zullen de meeste dalen wit kleuren. Het is nog wat ver weg maar ik denk dat dit scenario wel eens bewaarheid kan gaan worden en met een beetje geluk kan er zo’n 20-30 cm sneeuw vallen. Net lekker zo’n 14 dagen voor kerst.

Samengevat kunnen we zeggen dat vandaag en morgen de zon nog overheerst. Het uiterste oosten kan last houden van nevel en daar is het ook koeler. Zaterdag en zondag drijven er wolkenvelden over en kan in het uiterste norden een bui vallen. Vanaf maandag slaat het weer om en komt er sneeuw. Morgen kijken we weer verder naar deze situatie.

Fijne dag.

Ronaldo

Weerstation FANtastisch Oostenrijk live

Summit Travel Banner2019-1000x600-2

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...