WK 2025 Saalbach in gevaar door een vlinder?

Zwölferkogel Saalbach Hinterglemm

Zicht op de Zwölferkogel

WK 2025 Saalbach in gevaar door een vlinder?

De vrees in het Skicircus is dat milieuadvocaat Gishild Schaufler de wereldkampioenschappen skiën in gevaar kan brengen door een vlinder.

In Saalbach is lang gelobbyd en hard gewerkt om het WK alpine skiën terug te laten komen. Om het evenement doorgang te laten vinden is er een verbreding van de piste bij het middenstation nodig. Dit om de veiligheid te vergroten aldus Alois Hasenauer de burgemeester van het gastdorp.

Alle wedstrijden worden gehouden op de permanente wedstrijdpiste op de Zwölferkogel in Hinterglemm. Bij de uitgang van de Osthang boven het middenstation is het nodig om de valruimte te vergroten. Om dit te realiseren is er een noodzakelijke natuurbeschermingsprocedure uitgevoerd. Hier is het streng beschermde tijmblauwtje, een vlinder, gevonden. Concreet zou ongeveer 10% van de tijmvoorraad binnen het studiegebied geraakt worden, wat volgens de natuurbeschermingsautoriteiten die het rapport opstelden niet zou leiden tot schade aan de populatie.

Algemeen belang

Er werd een zoölogisch rapport op gesteld echter was dit niet genoeg voor de staatsombudsman voor het milieu  (LUA), aldus Hasenauer. Volgens het verslag zouden de maatregelen om het terrein te veranderen niet leiden tot een verslechtering van de populatie indien in de omgeving passende habitatverbeteringen zouden worden aangebracht. De officiële natuurbescherming ging akkoord met het voorstel. Maar toch was er vanuit de LUA een bezwaar “Omdat de mierenhopen niet kunnen worden verplaatst, zou dit neerkomen op het doden van de vlinders. Daarom moet een algemeen belang worden aangetoond”, aldus Schaufler.

De natuurbescherming was er al mee akkoord door het bezwaar is er geen begrip voor het standpunt van de ombudsdienst.

Tijd dringt

De WK komt snel dichterbij en deze zomer moet er het een en ander gebouwd worden. Vertraging zal leiden tot problemen bij de organisatoren aldus Hasenauer. Hij hoopt ook dat de ombudsdienst zich bij dit nieuwe rapport zal neerleggen en dat de plannen niet meer vertraagd worden. “Er is politiek beslist om dit WK naar Hinterglemm te halen. Het is dan ook onbegrijpelijk dat het in gevaar zou komen door een minimale terreincorrectie,” aldus de burgemeester. “Er is geen andere oplossing. Zonder de verbreding is het in de aanvraag ingediende concept met twee parallelle hellingen voor dames en heren op één berg niet meer haalbaar.”

Volgens advocaat Schaufler was het rapport in orde en waren de daarin gedane suggesties goed en uitvoerbaar. Ook de procedure is onderbroken omdat er nog geen volledige toestemming is van de landeigenaren, en niet vanwege ons aldus de advocaat.

Ook hekelt zij het feit dat men de schuld bij de ‘Ombudsdienst Milieu’ probeert te leggen. Als men kan bewijzen dat het algemeen belang hier goed bij vaart, kan de verbreding goedgekeurd worden.

Bron: Salzburger Nachrichten

Lees ook : Wereldkampioenschap Saalbach Hinterglemm 1991 en Saalbach krijgt organisatie WK 2025 toegewezen

Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn Banner

Banner Bluetribe 1200x400

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?

Iedere dag als eerste geïnformeerd worden over het weer, video’s, updates en alles wat het leuk maakt in de Oostenrijkse Alpen, abonneer je dan op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Linksonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Helaas is het wel zo dat de Apple apparatuur niet aan deze berichtendienst mee wil werken.

Turner Banner

Vrienden van FANtastisch Oostenrijk

FANtastisch Oostenrijk heeft twee facebook pagina’s. Één daarvan is special voor jullie gemaakt. Op de facebookgroep Vrienden van FANtastisch Oostenrijk kunnen jullie de mooiste en leukste vakantiefoto’s en video’s met elkaar kunnen delen. Heb je leuke plaatjes deel die dan en het lidmaatschap van deze groep is uiteraard GRATIS.

Elk jaargetijde kun je en mag je laten zien. Vertel er ook iets bij en waar de foto en of video is genomen. Zo genieten we allemaal mee, ook als we er even niet zijn.

Nodig ook vooral je vrienden uit die iets kunnen bijdragen aan deze groep! De Groeten en veel plezier in deze groep!

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...