Zacht en wisselvalig met grote verschillen

WEERBERICHT: ZACHT EN WISSLEVALLIG MET GROTE VERSCHILLEN

De sneeuw verdwijnt langzaam in de Alpen. Sommige hogere gebieden zijn nog wel open en zeker op de gletsjers kan nog volop geskied worden maar de Alpen veranderen van wit, naar grauw, naar groen. De zomer komt er langzamerhand aan maar nog niet de komende dagen. Eerst moeten we nog door een zure en neerslagrijke appel heen bijten. Europa is verdeeld in 2 kampen en Oostenrijk zit juist in het verkeerde kamp.

ZATERDAG:

Als je naar de Europese weerkaart kijkt vallen die 2 kampen gelijk op. Een enorme gordel met hogedruk boven noord Europa en veel lagedruk invloeden boven zuid Europa. Oostenrijk wordt beïnvloed door de laatste en Nederland zit net op de wip. Het betekent dat het soms goed kan door regenen in de Alpen en dat van veel zon en warmte geen sprake is.

Een lagedrukgebied boven Frankrijk zet een zuidelijk stromingspatroon in de steigers en daardoor wordt vochtige lucht tegen de zuidkant van de Alpen gedrukt. Met name Vorarlberg en de zuidelijke Staten krijgen veel neerslag te verwerken. Sneeuw valt er pas boven de 2300 meter dus te hoog voor de meeste skigebieden. Wel goed voor de gletsjers. De temperaturen zwabberen tussen de 12°c en de 20°c. Daar waar het flink regent, zoals in Vorarlberg, wellicht nog lager. Maar komt de zon eenmaal tevoorschijn, zoals in het noordoosten het geval kan zijn, dan wordt het snel boven de 20°c erg aangenaam. De wind is zuidelijk.

ZONDAG:

Het blijft nat en wisselvallig. De kern van het lagedrukgebied trekt over de Alpen richting Polen. In eerste instantie is het met name de oostelijke helft die de meeste neerslag te verduren krijgt maar zodra de kern voorbij trekt zal ook de noordkant van de Alpen en wederom het westen met buiige regen te maken krijgen. Aan de noordkant kan het, net als op zaterdag, eerst nog een beetje föhnig zijn. De temperaturen lopen dan ook enorm uiteen en veranderen in de loop van de dag aanmerkelijk als de wind naar het noorden draait. In de ochtend en vroege middag worden de hoogste maxima gemeten en in de loop van de dag daalt de temperatuur. De wind is stevig. Eerst uit het westen om later via het  zuiden en oosten richting het noorden te draaien. De sneeuwvalgrens daalt ook in de loop van de dag tot rond de 1500 meter.

DE VERDERE VOORUITZICHTEN:

De atmosfeer blijft voorlopig instabiel. Dat betekent dat er vaak neerslag kan vallen met een zwabberende sneeuwvalgrens. Met name in de bergen zijn er veel stapelwolken waar regelmatig neerslag uit kan vallen. Het hele land blijft op maandag en dinsdag bevattelijk voor een wisselvallig weertype. Zodra de zon door komt kan het flink opwarmen maar bij neerslag daalt de temperatuur dan ineens met een graad of 10°c. Wisselvalligheid troef dus. Pas medio volgende week zit er wellicht een weersverbetering aan te komen. Daar kijken we dan de volgende dagen zeker weer naar.

Fijn weekend!

Ronaldo

Chaletnl-banner-900x600

Oostenrijkse Winkel grote banner

Banner van den Berg Wandelschoen op Maat

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...