Zacht maar wisselvallig lenteweer, komt er nog sneeuw?

Vandaag was het op veel plaatsen maar liefst 40 tot zelfs 45 graden warmer dan 1,5 week geleden. Toen werd het op veel plaatsen -20C tot -25C, maar vandaag was het juist lenteachtig met 15 tot 20 graden in de plus.

Ondanks de warmte was het vandaag opnieuw niet uitgebreid zonnig. Vooral in de Westelijke deelstaten was het zwaar bewolkt en viel er later vandaag een onweersachtige bui. De laatste weken valt het sowieso mee met de hoeveelheid zonuren, normaal hoort deze tijd van het jaar een stuk zonniger te verlopen.

Maar ondanks het ontbreken van de zon was het vandaag mild. Het warme en voor het gevoel zelfs zwoele lenteweer wordt veroorzaakt door een gigantisch lagedrukgebied die in de Golf van Biskaje ligt, aan de Oostelijke flanken hiervan wordt milde maar vochtige lucht Centraal-Europa ingepompt. Juist deze vocht zorgt voor het ontstaan van talloze regenstoringen.

Komende avond en nacht trekt één van deze storingen over en veroorzaakt vooral in Oost-Tirol en Karinthië voor flink wat regen. Ook elders vallen er van tijd tot tijd regenbuien, mogelijk met een klap onweer. De sneeuwgrens zakt in de loop van de nacht naar 1300 meter in Oost-Tirol tot 2300 meter in het Noorden. In de dalen is het vorstvrij.

Ook morgen blijft de bewolking overheersen. In een groot deel van Oostenrijk is het wel een fractie minder zacht, met temperaturen tussen de 10 en 15 graden. Alleen langs de Hongaarse grens zien we meer zon en hogere temperaturen. In de skigebieden vallen er regen en overal vanaf 1500 meter sneeuwbuien. De buien kunnen soms fel uitpakken met hagel of een klap onweer.

Nog een fractie koeler verlopen de dinsdag en woensdag als het lagedrukgebied richting het Noordoosten trekt. Hierdoor draait de wind naar een meer noordwestelijke richting. Opnieuw vallen er buien, waarbij de sneeuwgrens pendelt tussen de 1200 meter in de ochtenden en 1700 meter in de namiddagen. De neerslaghoeveelheden vallen mee met maximaal 5 tot 10 centimeter, en vooral woensdag is het vaak droog met toenemende opklaringen. Onder de 1000 meter smelt de sneeuw snel verder weg en in steeds meer dalen begint het ook groen te worden.

Uitgesproken zacht verloopt de donderdag, een nieuw lagedrukgebied zorgt voor een sterke föhn. De temperatuur stijgt in Noord Oostenrijk richting de 20 graden. Veel zon is er in heel Oostenrijk niet, in de middag begint het zelfs te regenen vanuit het Zuiden. Karinthië en Oost-Tirol zijn opnieuw de vreemde eend in de bijt, hier verloopt de donderdag regenachtig en koel. Hier zakt de sneeuwgrens tegen de avond naar 1000 meter en keert de winter een klein beetje terug. Grote verschillen dus!

Maar in grote lijnen verloopt het weer komende week al uitgesproken zacht voor medio maart. Op de langere termijn, vanaf komend weekend, zien we de onzekerheid wel weer flink toenemen. Een rustige periode met veel zonneschijn blijft voorlopig uit. Wel zien we dat vanaf het weekend letterlijk alles mogelijk is, sommige modellen komen zelfs met een extreme winterverrassing. Op maandag 19 maart skien met -17C op 1500 meter. Het is mogelijkheid, maar de kans is voorlopig klein.

Spannend dus wat de langere termijn brengt. We gaan er de volgende keer weer hier naar kijken.

Jeroen Elferink
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk

Zoek & boek

Zoek de perfecte wintersportreis bij onze exclusieve partner Summit Travel
Maak hierboven hiernaast een selectie.

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht