Zacht en nat, na het weekend 20 graden!

Brixen im Thale vanmorgen vroeg, wat een sprookje!

De winter is weer even helemaal terug in Oostenrijk. Gisteren vielen er talloze sneeuwbuien aan de noordkant waarbij het in sommige dalen goed wit werd. Her en der is er zelfs 20 tot lokaal 40 centimeter gevallen. Op veel plekken begint de dag sprookjesachtig. Kortom goed nieuws! Maar het weer van de komende dagen is helaas niet gunstig. Het wordt namelijk zacht en nat. Na het weekend wordt het zelfs 20 graden…

Tot vannacht lagen we nog in een koude noordweststroming, maar deze bel met koude lucht is ondertussen afgezakt naar de Balkan en Griekenland. Langzaam komt er weer meer ruimte voor zachte lucht uit het westen en zuidwesten. De stroming is ronduit zonaal en niet positief gestemd voor de winterliefhebber.

Positieve is wel dat het vandaag droog is met vooral deze ochtend redelijk wat ruimte voor de zon. Na een ochtend met op sommige plaatsen matige vorst komt het kwik vanmiddag op alle hoogte’s tot 1900 meter boven nul.

Komende avond en nacht trekt een warmtefront over. Het raakt bewolkt en in de loop van de avond gaat het regenen/sneeuwen vanuit Vorarlberg. In de nacht verspreid de neerslag zich over Oostenrijk. Alleen het uiterste zuiden houdt het droog. De sneeuwgrens stijgt daarbij van 1600 naar 2200 meter. Grote hoeveelheden vallen er niet.

Morgen ligt Oostenrijk tussen de grote storingen in. Er staat in de bergen van tijd tot tijd veel wind (stoten tot 80km/u) en het is zacht. Op 1500 meter kan het 7 of 8 graden worden! Daarbij wisselen wolkenvelden en zonnige momenten elkaar af. In het noordoosten kan verspreid nog een regenbui vallen. De sneeuwgrens ligt daarbij op 2300 meter. In de lagere dalen wordt het 10 tot 15 graden bij een matige tot vrij krachtige westenwind.

Zaterdag start helder met voor zonsopkomst wat lichte vorst in beschutte dalen. Elders is het niet tot vorst tijdens de nacht gekomen. De ochtend verloopt zonnig maar vanuit Duitsland nadert een storing. In de middag volgt een tweedeling met ten noorden de hoofdkam wolkenvelden en uiteindelijk regen. Aan de zuidkant blijft het juist zonnig. Het kwik loopt daarbij op naar voorjaarsachtige waarden van 10 tot 17 graden in de dalen. Op 1500 meter is het een graad of 5.

De avond brengt een koufront waarbij de sneeuwgrens tijdelijk naar 1000 meter wegzakt. Veel sneeuw valt er niet.

Zondag overdag is het dan weer droog met een paar opklaringen. Ondertussen komt opnieuw zachte lucht met een warmtefront dichterbij.

En in de nacht naar maandag trekt dit warmtefront over. Met redelijk wat wind en een sneeuwgrens die weer stijgt tot over de 2000 meter. Helaas lijkt er dit keer een serieuzere hoeveelheid regen te vallen…


Maandag of dinsdag kan het dan 20 graden worden in de dalen. Inversies in vele dalen zullen moeizaam standhouden tegen het warmtegeweld want er staat ook nog eens veel wind. We gaan op voor de vroegste 20 graden ooit. Ironisch want afgelopen december (43 dagen geleden) werd het ook al 20 graden in delen van Oostenrijk. Zo hebben we deze winter 2 records verscherpt en zit er maar een ruime 40 dagen tussen de vroegste en meest late 20 graden! Bizar…

Gelukkig kunnen we het bericht nog wel positief afsluiten. Rond woensdag volgt namelijk een nieuwe kou-uitbraak met wellicht weer sneeuw tot in de dalen. Komen we op terug!

Jeroen Elferink

Ons weerstation in Brixen im Thale (800m) live!

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Summit Travel Banner2019-1000x600-2

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht