Eerst nog zacht maar kou en sneeuw zijn onderweg

Wolkenvelden overheersen en het is ook nog eens zacht

Eerst nog zacht maar kou en sneeuw zijn onderweg

Vanuit het westen wordt het oceaanlucht aangevoerd en ook vandaag is het zacht. Daarbij trekken regelmatig dikkere wolkenvelden waaruit deze ochtend langs de Duitse grens ook wat lichte regen of een bui kan vallen. De sneeuwgrens ligt daarbij rond de 1600 meter. Vanmiddag is het overal droog maar de bewolking blijft de overhand houden. Het is daarbij een fractie frisser met in de dalen 2 tot 8 graden en op 1500 meter enkele graden boven het vriespunt.

Vanavond en komende nacht trekt een zwak warmtefront over. Met uitzondering van de grens nabij Duitsland blijft het overal droog. Op 1500 meter stijgt de temperatuur van ongeveer 1 graad naar 6 of 7 graden. In met sneeuw bedekte dalen blijft het koeler.


Morgen is de bewolking geleidelijk minder dik en af en toe komt de zon door. Strak blauw wordt het zeker niet maar het is zacht en mild wintersportweer. Perfect om op een beschutte plek te genieten. Maar dan wel beschut want op de bergtoppen komt een stormachtige wind te staan. Er zijn hier windstoten van 70 tot lokaal 100 km/u mogelijk. Lager in de dalen waait het minder hard waardoor het aangenamer voelt. Daarbij is het ronduit zacht met maximaal 6 tot 15 graden.

In de avond en nacht raakt het volledig bewolkt en volgt het koufront. Maar vooral in de nacht begint het stevig te regenen en te sneeuwen. Daarbij zakt de sneeuwgrens naar 1000 meter. Plaatselijk kan dit nog enkele honderden meters lager zijn.


Woensdagochtend sneeuwt het flink door waarbij de sneeuwgrens lange tijd rond de 1000 meter ligt. Gedurende de dag stroomt nog koudere lucht binnen en zakt de sneeuwgrens naar 600 meter. Uiteindelijk valt er tot de avond 10 tot 20, lokaal 30 centimeter aan sneeuw. Zacht is het allerminst want op 1500 meter daalt het kwik gedurende dag naar waarden tot ver onder nul.

Donderdag is het rustig tussenhoog weer met soms nog een sneeuwbui maar ook kou. Op 1500 meter ligt de temperatuur rond de -7 of -8. Vanaf vrijdag naderen nieuwe fronten.

Jeroen Elferink
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk en Weerplaza

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...