Overgang naar zacht weer, 15 graden inzicht!

Laten we er geen doekjes omwinden, de komende tijd wordt het anti-winterweer. Vandaag volgt een overgang van een periode met koud winterweer naar ongekend zacht weer voor december. Tenminste de bovenlucht wordt ongekend zacht. Voor sommige diepe föhn dalen is zelfs de lenteachtige 15 graden inzicht…


Vanuit het westen volgt deze ochtend een warmtefront. Hierachter stroomt zachte oceaanlucht Oostenrijk binnen. Vanmorgen vroeg begint het te regenen en sneeuwen in Voralberg en delen van Tirol. Het zijn al met al geen grote hoeveelheden. Bij aanvang ligt de sneeuwgrens nog tot dalniveau maar in loop van deze ochtend stijgt de sneeuwgrens. Doordat er in de bergen een stormachtige wind (stoten tot 100km/h) wordt de isotherme opbouw in veel dalen snel afgebroken. In de diepere dalen betekent dit sneeuwval die overgaat in ijzel. Kijk dus uit! Het kan spekglad worden. Op sommige plaatsen gaat het gewoon eventjes regenen. Sommige dalen komen er wel beter vanaf met amper neerslag van betekenis. Dit is vooral ten zuidoosten van de lijn Lienz-Salzburg-Wenen het geval.


Vanmiddag is het vrijwel overal weer droog en volgen er opklaringen. De vorstgrens trekt zich terug tot 1700 meter. Hieronder dooi maar ook ruimte voor een glimp van de zon. De wind wordt overigens rustiger en begint steeds vaker te luwen. In de meer afgesloten inner-alpine kan de vorst nog wel gehandhaafd blijven.

De avond en nacht verlopen helder. In alle dalen gaat het enkele graden vriezen. Matige of strenge vorst wordt niet verwacht.


Morgen stroomt met een zuidwestelijke toevoer nog zachtere lucht het Alpenmassief binnen. Na nog wat vorst bij zonsopkomst, gaat gedurende de dag de temperatuur als een pijl omhoog. In het Inntal kan het al 12 graden worden. Op 1500 meter ligt het kwik rond de 8 graden. Wel schijnt de zon soms flink!


Maandag is het nog zachter maar ook zonniger. Met een föhn kan het maar liefst 10 tot 15 graden worden in föhndalen. Behoorlijk warm dus. Enkele Inner-Alpine dalen profiteren nog van een aanwezige inversie.

Dat is ook gelijk de opmaat voor de hele week. Het blijft zacht en veelal zonnig. Woensdag volgen wel tijdelijk meer wolken maar het blijft droog.


Blijft het dan lang zacht? Als we de pluim er nu bij pakken zien we dat tot en met 21 december het warm, droog en veelal zonnig blijft. Rond dat punt zijn er kansjes op wat kouder weer. Wellicht ook met wat sneeuw erbij. Maar je ziet de onzekerheid. Er zijn ook members die het de hele verwachtingstermijn zacht houden. Overigens springt 28/29 december er ook al uit. Maar dat is echt veel te ver. Kan morgen allemaal weer anders zijn…


Jeroen Elferink

Ons weerstation in Brixen im Thale (800m) live!

Summit Travel Banner2019-1000x600-2

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...