Zachter maar eerst nog zonnig

De komende dagen is het vooral zachter maar gelukkig is het vandaag en morgen nog wel zonnig. Vanaf het weekend lijkt het weer wel wat minder te worden. Al zijn er na het weekend ook zeker fraaie momenten.

Kitzbühel Hahnenkamm uitzicht op Wildenkaiser

De Hahnenkamm gisteren

Ook vandaag is de hemel weer vrij van wolken. Alleen in de bekende lage delen hangt mist en nevel. Uit deze mist en nevel kan mogelijk wat industriesneeuw vallen. Boven de mistlaag, zegmaar 90 procent van Oostenrijk, schijnt de zon ongehinderd. Er staat maar weinig wind maar het wordt vanmiddag wel milder. Op de meeste plaatsen stijgt de temperatuur na ochtendvorst richting de 2 tot 10 graden. Op 2000 meter is het 5 graden. Temperaturen die voor normaliter de koudste periode van het jaar te hoog zijn.

Komende avond en nacht is het helder en windstil. In de meeste dalen koelt het dan weer af tot flink onder het vriespunt. Op hoogte blijft de temperatuur steken tussen de 3 en 7 graden.

Morgen, vrijdag, weinig verandering. De mist en nevel in het Flachland lijkt eindelijk te breken en op te lossen. Doordat er meer stroming in de atmosfeer komt wordt de inversie langzaam aan opgeruimd. In de bergen nog altijd mooie blauwe luchten maar wel staat er meer wind uit zuidoostelijke richting. Tijdens de latere middag komen er vanuit zuiden wel wolkenvelden opduiken. Dit is de voorbode voor een minder mooie zaterdag.

Zaterdag domineren wolkenvelden. De zon heeft het moeilijk, alleen in het oosten zijn er enkele zonuren. Tijdens de middag kan het vanuit het zuiden een beetje regenen of vanaf 1600 meter sneeuwen. Doordat het de laatste dagen tot matige en strenge vorst in de dalen kwam kan de regen opvriezen en voor gladheid zorgen (sociale ijzel). Verder is het zacht met 3 tot 12 graden. Tijdens de nacht naar zondag blijft het bewolkt waardoor de meeste dalen vorstvrij blijven.

Zondag zijn er in de ochtend nog wolkenvelden, tijdens de middag breekt de zon vanuit het westen door. In het oosten kan uit de bewolking nog een drupje regen vallen. De middag verloopt vrijwel overal droog en toenemend zonnig. Weinig verandering aan de temperatuur met 3 tot 11 graden. Op 2000 meter is het 5 graden.

De westcirculatie op volle toeren, winterweer is ver te zoeken!

De nieuwe week brengt eerst nog vriendelijk weer met wat ruimte voor de zon. Maar de westcirculatie pakt de draad op waardoor het licht wisselvalliger wordt. Geregeld trekken wolkenvelden over waaruit soms wat regen of sneeuw kan vallen. De sneeuwgrens ligt daarbij tamelijk hoog, meest rond de 1500 meter.

Richting het weekend lijken de neerslaghoeveelheden bij een onveranderde sneeuwgrens toe te nemen: dat betekent dus vaak regen in de dalen.

Jeroen Elferink

Ons weerstation in Brixen im Thale (800m) live!

Summit Travel Banner2019-1000x600-2

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht