Zachter met geregeld regenbuien


Zachter met geregeld regenbuien

Tot nu toe verloopt januari diepwinters in Oostenrijk, zo is het deze maand op veel plaatsen gemiddeld al 2 tot 4 graden kouder dan normaal. Daarnaast wordt deze januarimaand ook gekenmerkt door koude nachten met vaak minima onder -10 of zelfs -20 graden. Echter vanaf vandaag volgt helaas een overgang. Het wordt zachter en tot 1500 meter vallen de komende dagen geregeld regenbuien. De ‘echte’ winter laten we dus voorlopig achter ons.

Vanmorgen is het nog koud, na opnieuw een deels heldere nacht ligt het kwik ruim onder nul. Toch is het in de bergen al milder met temperaturen boven nul. Uiteindelijk stijgt in de loop van de ochtend op alle hoogtes tot 2000 meter de temperatuur tot boven het vriespunt. Daarbij schijnt in de ochtend nog geregeld de zon. Gedurende de middag raakt het echter bewolkt. Overdag blijft het nog wel droog.

Vanavond is het bewolkt en van west naar oost trekken over Oostenrijk enkele regenbuien. Daarbij pendelt de sneeuwvalgrens tussen 1300 en 1700 meter. Tijdens de nacht wordt het alweer snel droger.

Morgenochtend valt nog een enkele bui, maar de middag verloopt overal droog. Geregeld breekt het wolkendek en is er ruimte voor de zon. Daarbij is het minder mild dan vandaag, de vorstgrens ligt overdag rond 1500 meter. Morgenavond volgt echter alweer een nieuwe storing, een warmtefront. Overal volgt regen waarbij de sneeuwvalgrens stijgt naar 2300 meter.

Woensdag lijkt het wel lente, na het warmtefront breekt de zon door. Daarbij stijgt de temperatuur in de laagste dalen rap naar 10 tot lokaal 16 graden. Op 1500 meter is het ongeveer 8 graden boven het vriespunt. Overdag is het opnieuw droog, maar in de avond volgen alweer regenbuien. De modellen hebben grote moeite met de exacte uitkomst, maar de kans op veel regen in korte tijd is groot. Wel zakt de sneeuwvalgrens naar 1300 meter.

Ook de dagen daarna blijft het te zacht voor de tijd van het jaar. Van echt winterweer onder 1500 meter is voorlopig geen sprake. Rond de maandwisseling nemen de kansen op terugkeer van kou of sneeuw op z’n vroegst toe.

Jeroen Elferink

Werken in Oostenrijk Logo

Oostenrijkse Winkel grote banner

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×