Zachter weekend met dooiweer

Een prachtig plaatje gistermiddag in Lech, maar dooiweer is helaas onderweg

Zachter weekend met dooiweer
Momenteel is het winters koud in Oostenrijk, tenminste vanaf 1000 meter want op die hoogte ligt de vorstgrens. Hierboven staan de sneeuwkanonnen aan en zijn de bomen mooi wit, hieronder is het al geruimere tijd dooiweer. Maar de vorstgrens gaat dit weekend stijgen als de wind naar het zuiden draait. Het weekend en ook de start van de nieuwe week gaan een stuk zachter verlopen.

Vanmorgen overheerst de bewolking en uit de bewolking valt verspreid over Oostenrijk enige tijd wat regen of vanaf 900 meter sneeuw. De meeste neerslag valt aan de zuidkant en in het Salzburgerland, in Tirol en Vorarlberg overheersen vooral de droge perioden. Ook is het onder een wolkendek vrij fris vandaag, de temperatuur komt in de dalen maar enkele graden boven het vriespunt uit. Bovendien zorgt de oostenwind ervoor dat het nog eens killer aanvoelt.

Komende avond en nacht blijft het overwegend bewolkt. Maar de regen en sneeuw verlaten Oostenrijk waardoor het overal droog wordt. Verder draait de wind naar het zuidoosten tot zuiden en wordt er voorzichtig al mildere lucht aangevoerd. Hierdoor gaat de vorstgrens al iets stijgen.

Temperatuur op 1500 meter hoogte aankomende zondag, echt dooiweer

Morgen zien we een storing tegen de Italiaanse Alpen aanduwen. Oostenrijk ligt door de stuwende werking van de bergen in de neerslagschaduw. Hierdoor ontstaat er een voorzichtige föhn en begint de temperatuur langzaam aan op te lopen. De vorstgrens stijgt gedurende de dag van 1100 naar 1600 meter. Het gaat dus in de lagere skigebieden overdag dooien. Ook zondag is het zacht, dan stijgt de vorstgrens zelfs richting de 2000 meter. Echt dooiweer in de dalen. Maar elk nadeel heeft zijn voordeel, de zon breekt wel vaker door.


Maandag blijft het aan de zachte kant voor aanvang december. Hoewel de vorstgrens iets zakt en er sneeuw tot 1400 meter kan vallen, in de dalen is het nog altijd dooiweer. Na maandag volgen nog een tweetal zachte dagen. Hierna neemt de kans op kouder weer met misschien ook wel verse sneeuw toe. We gaan het volgen.

Jeroen Elferink-Ruijsch

Cityhouse Flipside Groot Banner

Chalet.nl grote banner 900-600

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...