Zaterdag aanhoudende sneeuwval

Volgens de laatste berekeningen gaat er zaterdag in Oostenrijk toch iets meer vallen dan een opfrislaagje. Zoals het er nu naar uitziet houdt de sneeuwval de hele dag aan en kan er toch een pakje vallen. Goed nieuws dus! Maar eerst hebben we nog 2 mooie dagen.


Vandaag maar ook morgen is het nog altijd prachtig kaiserwetter. Wie deze week in de Oostenrijkse Alpen zit kan het dan ook vast beamen, met de zon is het gewoon top wintersportweer. Maar een vers laagje van het witte goud is meer dan welkom. Deze ochtend hangen ten noorden van de hoofdkam wel tijdelijk wat meer wolkenvelden. Deze wolkenvelden zijn afkomstig van een inactief front welke gisteren nog veel regen in Nederland bracht. Vanmiddag schijnt de zon overal weer (m.u.v. mist/nevel in het Flachland). Ook morgen schijnt de zon flink al trekken er ook hogere wolkenvelden over.

De temperatuur ligt vandaag al lager dan gisteren. Op 2000 meter werd het gisteren nog lokaal 9 graden, vandaag ligt het kwik hier rond of iets boven nul. Morgen zien we vergelijkbare temperaturen. In de dalen kan het nog op een enkele plek 12 graden worden.

Eindelijk de omslag: er komt sneeuwval!

En dan eindelijk de verandering. Morgenmiddag zien we al een langgerekt koufront voor de Alpenlanden hangen. Morgenavond en nacht trekt deze langzaam Oostenrijk binnen en zaterdag overdag komt het front min of meer tot stilstand boven Oostenrijk.


Hierboven in de animatie zien we het gebeuren. Via Zwitserland trekt het front binnen en zaterdagochtend sneeuwt het in Vorarlberg en Tirol. Tijdens de middag is het ook de beurt aan de andere deelstaten. Overal blijft het dan doorsneeuwen, enerzijds door stuwing en anderzijds doordat het front stationair boven Oostenrijk komt te liggen. Op zondag lijkt het front zelfs weer wat terug te trekken richting het westen. De sneeuwgrens pendelt daarbij tussen de 400 en 700 meter. In de laagste delen kan dus ook nog enige tijd regen vallen.

Neerslagsom Europees model


neerslagsom Amerikaans model

En hoeveel gaat er dan vallen? Dat blijft altijd een lastige vraag. Kijkend naar de nieuwste berekeningen ga ik uit van 10 tot 20 centimeter boven de 1000 meter. Er zit namelijk nogal wat verschil tussen de hoofdweermodellen. Voor de finemash weermodellen is het helaas nog te vroeg. Het Amerikaans model is wel optimistischer want die komt met meerdere uitschieters richting de 30 centimeter. Een stuk bescheidener blijft het Europees model met maximaal 17cm nabij Dachstein. In ieder geval zijn alle modellen het wel eens dat de hele zaterdag in teken staat van sneeuwval. Op veel plaatsen zal dan ook een mooie laag vallen die het voor het gezicht allemaal mooier maakt.

In ieder geval komt er een mooi laagje sneeuw bij. Zondag zal er nog een laatste sneeuwbui kunnen vallen. Daarna keert de zon terug en blijft het een tikkeltje frisser dan dat het deze week was. Kortom gunstig nieuws!

Jeroen Elferink

Ons weerstation in Brixen im Thale (800m) live!

Summit Travel Banner2019-1000x600-2

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...