Worden 10 en 11 december 2017 dagen om nooit meer te vergeten?

Europa en een deel van de Atlantische Oceaan afgelopen middag. In eerste instantie zien we voor december weinig bijzonders op deze radaranimatie. Een polair lagedrukgebied met de kern boven Scandinavie zorgt voor sneeuwbuien in Noord en Centraal Europa, terwijl een nieuw lagedrukgebied op de Oceaan langzaam dichterbij komt. Aan dit lagedrukgebied is momenteel ook nog maar weinig aparts te zien, het is zelfs een klassiek schoolvoorbeeld van frontogenese. Maar dit nieuwe lagedrukgebied gaat voor een hoop overlast in zowel Nederland als Oostenrijk zorgen. Het gaat sneeuwen en stormen! En in Oostenrijk komt er zelfs een föhnstorm te staan.

Want morgenochtend hangt het lagedrukgebied al boven het kanaal! En de luchtdruk in de kern is ook gigantisch snel gedaald, van 995 hpa deze avond naar een zéér lage 969 hpa. Naast het windveld waar Nederland ook mee te maken krijgt, gaat het eerst nog vele uren flink sneeuwen morgen.

Dik pak sneeuw deze ochtend op de Veluwe (bron: Jan de Hoop – Twitter)

Maar niet alleen morgen komt het tot sneeuwval in Nederland. Vandaag maar ook gisteren vielen er flinke sneeuwbuien over de provincie’s Overijssel, Gelderland en Limburg. Hier lag vanmorgen lokaal 20 tot 25cm sneeuw. En morgen wordt deze laag nog verder aangroeien…

Morgenochtend tussen 10.00 en 13.00 uur


Morgenmiddag tussen 13.00 en 16.00 uur

Hierboven zien we hoe het sneeuwfront morgen over Nederland trekt. In de ochtend begint het te sneeuwen in de 3 Zuidelijkste provincie’s en deze sneeuwval breidt zich in de loop van de ochtend uit richting het Noorden. Maar achter de sneeuw zit zachtere lucht en onder de grote rivieren gaat de sneeuwval nog voor het middaguur over in regen. Hier gaat de temperatuur ook snel stijgen, van 0 graden in de ochtend tot 8 of 9 graden in de middag. Hierbij staat een stormachtige windkracht 9.

In het midden van het land sneeuwt het hevigst tussen 11 en 14 uur. Hier kan er 5 tot 8cm sneeuw bijvallen, maar ook hier volgt in de loop van de namiddag zachte lucht waardoor de sneeuw over gaat in regenen. Interessanter wordt de situatie pas boven de lijn Alkmaar-Zwolle-Emmen. Doordat de kern van het lagedrukgebied boven Noord-Holland en later Friesland ligt, is het hier nog maar de vraag of de zachte lucht vergenoeg doordringt. Opvallend is de bijzonder lage luchtdruk die morgenmiddag bereikt wordt boven Friesland. Met mogelijk een luchtdruk die de bodemwaarde van 968 hpa aanraakt. Uitzonderlijk.

Uiteindelijk valt er in de 4 Noordoostelijkste provincie’s Overijssel, Drenthe, Friesland en Groningen een sneeuwlaag van ruim 10cm. Mogelijk en lokaal oploppend tot 15cm. Daarbij kan er een stevige wind staan die voor sneeuwjachten en zelfs sneeuwstorm-achtige taferelen zorgt. Het is nog even de vraag hoe makkelijk de zachte lucht ook hier doordringt, mogelijk blijft het de hele avond en nacht in het uiterste Noorden gewoon door sneeuwen. Maandagochtend hier dus een zware ochtendspits, terwijl het in het Zuiden een stuk zachter is met temperaturen tegen de 10 graden.

Morgen krijgt Oostenrijk ook te maken met ditzelfde lagedrukgebied. Daar waar Nederland in/tegen de kern van het laag zit, krijgt Oostenrijk het warmtefront. Morgenochtend is het eerst nog helder en steenkoud, lokaal kan het 20 graden vriezen. Goed aankleden op de piste’s!

In de middag komt het warmtefront binnen, en de kou laat zich opvallend makkelijk verjagen. Er volgt wat neerslag, die tot 1000-1500 meter in de vorm van regen kan vallen. In enkele dalen kan het ook ijzelen (regen die bevriest). Goed uitkijken op de weg.

Maandag komt Oostenrijk achter het warmtefront te liggen, en is de lucht mild van karakter. De vorstgrens stijgt naar 2800 meter en er komt een föhn-storm te staan. Windstoten van 120 tot 140km/u zijn geen uitzondering, terwijl het in de dalen opwarmt naar 15 of 16, lokaal 17 graden. Om even te vergelijken: morgenochtend kan het dus -20 zijn terwijl het overmorgen in de middag alweer 16 graden kan zijn. Een forse temperatuurstijging van ruim 35 graden in 26-30 uur tijd.

En enorm zonnig gaat het ook niet worden. Een schrale troost van de warmte is dat het dauwpunt laag ligt. Hierdoor smelt de sneeuw niet enorm hard.

Gelukkig zullen we dinsdag de storm en warmte vergeten zijn, want dan draait de wind opnieuw naar het Noorden. Nieuwe sneeuwval tot in de dalen volgt.

Kortom: de komende 48uur zijn voor december uitzonderlijk. Zowel in Nederland als Oostenrijk staan er bijzondere weer-gebeurtenissen te wachten. Kijk goed uit als je op pad gaat bij zowel sneeuwval, ijzel en storm. Daarnaast is de kans op lawine’s dit weekend in Oostenrijk groot. Gelukkig keert vanaf dinsdag de rust maar ook kou weer terug.

En als afsluiter van dit weerbericht deel ik met jullie deze mooie foto die Eric vanmiddag genomen heeft in Going. Er ligt genoeg sneeuw dus die 1 dag föhn gaan we wel overleven! Daarnaast volgt er al snel nieuwe kou en sneeuw. Deze kerstvakantie komt gewoon goed!

Jeroen Elferink
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk

(Visited 303 times, 1 visits today)

Zoek & boek

Zoek de perfecte wintersportreis bij onze exclusieve partner Summit Travel
Maak hierboven hiernaast een selectie.

Ook interessant...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.