Zeldzaam: windhoos gespot in Tirol

Een windhoos is een wervelwind die vaak als een trechtervormige slurf onder een onweerswolk zichtbaar is. Vooral in de zomerperiode gaan buien verspreid over Europa zo nu en dan vergezeld van windhozen of zelfs tornado’s. De hoos trekt met de bui mee en kan een spoor van vernielingen achterlaten. Maar dat een windhoos tussen de hoge bergen van Alpen ontstaat is ronduit zeldzaam.

Toch is er gisteravond in Imst een kleine windhoos ontstaan bij een onweersbui. De kans dat dit tussen de hoge bergen ontstaat is echt nihil. Want voor een dergelijk natuurfenomenen zijn randvoorwaarden nodig. En een Alpendal voldoet absoluut niet aan de belangrijkste randvoorwaarden. Al was het maar omdat er in de atmosfeer amper ruimte bestaat voor een dergelijk natuurverschijnsel.

De windhoos was relatief kort actief, ongeveer 2 minuten. In deze 2 minuten heeft de hoos wel voor de nodige schade gezorgd zoals een kapot dak van een fabriek. Bij een autogarage zijn diverse ramen gesneuveld. Voor zover bekend raakte niemand gewond.

Een ander bijzonder natuurfenomeen was gisteravond in Nederland zichtbaar. De Noordelijke hemel was letterlijk bezaaid met lichtende nachtwolken (NLC’s). Dit zijn geen normale wolken, maar meteorietstof op 75 tot 85 kilometer hoogte. Aan deze stofdeeltjes kleven zeer kleine ijskristalletjes waar vervolgens de zon tegen aan schijnt. Vrijwel het hele jaar niet zichtbaar, behalve rondom de langste dag en dan ook nog eens alleen op de breedtegraad van Nederland. Deze avond en nacht waren ze uniek fel. Overigens is dit fenomeen nooit zichtbaar in Oostenrijk

Youtube banner FANtastisch Oostenrijk

Golf club Hohe Tauern

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...