Zeldzame ´heatburst´ treft Tirol

Het Tiroler Unterland werd in de nacht van zondag 18-8 op maandag 19-8 getroffen door een zeldzaam meteorologisch fenomeen. Op verschillende plaatsen nam de temperatuur een grote sprong omhoog rond 4 uur snachts. De temperatuur steeg soms met 5 tot 9 graden in enkele minuten.

De vreemde temperatuurreeks tussen 4 en 4.30 in St. Johann in Tirol.

In St. Johann in Tirol zorgde deze heatburst voor een abnormaal sterke temperatuur stijging gedurende de nacht. De temperatuur steeg van 15C naar 20C in slechts enkele minuten tijd. Deze heatbursts zijn uiterst zeldzaam, ze komen bijna nooit voor want alles moet precies goed vallen.

De verantwoordelijke bui voor de zeldzame heatburst

Een heatburst is dus het plotseling snel oplopen van de temperatuur in de nacht. Deze heatbursts ontstaan al onweersbuien instorten tijdens de nacht. Tegelijkertijd drijft de onweerwolk een gebied in waar ook nog eens een inversie aanwezig is (koele lucht onder in het dal). Deze combinatie alleen al is relatief zeldzaam en dit was gisteravond het geval. Onder de instortende onweerswolk bevindt zich een gebied met droge lucht waardoor de regendruppels verdampen. Het verdampende water koelt de droge luchtlaag af. Aangezien koudere lucht dichter en zwaarder is dan de warmere omgevingslucht valt deze naar snel beneden. Tijdens deze vrije val van de koude lucht komt zoveel warmte vrij dat de koude lucht die valt plots versnelt opwarmt. In een normale situatie zou de luchtlaag opwarmen tot hij een vergelijkbaar warme luchtlaag treft. Echter bij een heatburst heeft de luchtlaag een zekere snelheid opgebouwd waardoor hij het evenwichtspunt voorbij schiet en de grond kan bereiken. Dit fenomeen is zeldzaam.

Ook op ons eigen weerstation in Brixen im Thale werdt de ‘heat burst’ geregistreerd

Kortom de situatie op de vroege maandagmorgen was perfect voor een heatburst. Op diverse stations in het Tiroler Unterland is de plotselinge warmte-uitbraak geregistreerd. Zo ook ons eigen weerstation. Vooral de toename van de wind was opmerkelijk, van haast windstil naar windstoten tot bijna 50 km/u. Het moet een vreemde gewaarwording zijn geweest om buiten te zijn.

Weerstation FANtastisch Oostenrijk live

Summit Travel Banner2019-1000x600-2

Turner Banner

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht