Zicht op koud winterweer

Er is zicht op koud winterweer! Maar voordat we zover vooruit kijken, eerst een terugblik op gisteren.

Want wat was het warm voor eind november. Op ons eigen weerstation in Brixen im Thale (800m) registerende we gisteren een maximum van 14,7 graden. In Bludenz liep het kwik nog verder op. Hier werd het gisterennacht ruim 18 graden. Deze idioot hoge waardes hebben we te danken aan de föhn. Ook de stormwind waar Ronaldo het zaterdag nog over had kwam uit. Op de Patscherkofel zijn weer windstoten van 150km/u gemeten. Hierdoor bleven veel gletsjerskigebieden opnieuw (deels) gesloten.


Ook vandaag en morgen verandert er maar weinig. Wel is de föhn minder krachtig waardoor er minder wind staat, maar ook de temperatuur minder hoog komt. Woensdag volgt uiteindelijk een eerste frontpassage met regen en een beetje sneeuwval vanaf 1600 meter. Ook donderdag enkele buien bij een sneeuwgrens van 1500 meter. Het is dan typisch westcirculatie weer met veel wind in de bergen en dubbele cijfers in het Inntal.


Vrijdag muteert de luchtdrukverdeling gunstiger en komt er een noordwest component in de west circulatie. De bovenlucht begint kouder te worden en op vrijdag kan de sneeuw al tot 1300 á 1100 meter vallen. Het feit dat zich al een lagedrukgebied nestelt boven Scandinavie is heel gunstig voor Oostenrijk. Ondertussen nadert een volgend laag vanaf de oceaan Europa.


En dit laagje duikt komend weekend richting Zuid-Europa. Gecombineerd met het lagedrukgebied boven Scandinavie vormt dit een gunstige stroming voor vochtige en koude poollucht. Daarbij lijkt zich een blokkade te vormen op de oceaan waardoor verzachting eventjes niet mogelijk is.


December lijkt zéér positief te starten met koud winterweer en sneeuwbuien tot in de lagere dalen. De stroming is koud met op maandag 2 december 10 graden vorst op 1500 meter. Dat het wit wordt is ook zeker. Maar waarschijnlijk wordt het geen sneeuwdump. Daarvoor is de lucht te koud en arctisch. Maar overal een centimeter of 10 tot 20 is zeker goed mogelijk. Daarbij kunnen de sneeuwkanonnen ook weer lekker volle toeren draaien. Kortom een mooi begin van het wintersportseizoen.


Hierboven is de afkoeling prachtig zichtbaar. We gaan van ronduit zacht herfstweer (lees: bijna nazomer) naar compleet winterweer in 1 week tijd. Alleen de neerslaghoeveelheden mogen nog wel iets royaler. Maar elke centimeter is meer dan welkom. Vergeet trouwens niet dat we rond deze tijd in de jaren 2013, 2014, 2015 en 2016 alleen maar konden smachten naar zulke weerkaarten begin december.

Lang blijft het echte koude winterweer niet aanhouden. Rond 4/5 december volgt een verzachting. Maar dit hoeft gelukkig niet negatief uit te pakken. De straalstroom meandert dan flink en laat zelfs een beetje aan begin december 2011 denken. We weten allemaal nog hoe de kerstvakantie van 2011/2012 verliep. Perfect!

Ons weerstation in Brixen im Thale (800m) live!

Skihut Alles voor de Wintersport Banner Groot

Banner Indoor Ski & Snowboard Zaanstad

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht