Zijn de dagen van deze zomer geteld?

We zitten midden in de climax van zomer 2018, met na het weekend wellicht de warmste dagen van dit jaar. Over het weer voor de komende dagen kan ik gewoon kort zijn: veel zon, soms een stapelwolk die uitgroeit tot een onweersbui en verder heet. Middagtemperaturen liggen tussen de 30 en 37 graden, woensdag nog ietsjes hoger.

Westendorf vanmorgen

Maar toch merk je al dat het einde van de zomer er al langzaam aankomt. Vanmorgen was dit te merken doordat er dikke mistbanken in de dalen lagen. Mist weet dus alweer makkelijker te ontstaan in de avond en nachten doordat de nachten langzaam aan langer worden. Maar dat is niet het enige, ook op de weerkaarten gaat er wat veranderen vanaf volgende week.

Slaat de zomer volgende week om? Einde blokkade?

Op dit moment is het hele Europese weersysteem nog altijd geblokkeerd. Dit betekend ook voor Oostenrijk continentale winden (tussen NO en Z) en geen Atlantische westenwind. Dit is ook de rede waarom we tot nu toe deze hele zomer, maar ook voorjaar, met warm weer te maken hebben. En ook de met de hittegolf die alweer bijna 2 weken heerst in Oostenrijk. Maar later volgende week zien we iets veranderen. Hierboven zien we de straalstroom (zwarte pijltjes) nog keurig om Europa heen trekken.

Maar donderdag zien we dat de blokkade (na nog een laatste zéér hete dag!) doorbroken wordt. Het is nog ver, maar rondom de donderdag zullen we ons waarschijnlijk moeten opmaken voor zware onweersbuien. Wellicht noodweer. De straalstroom beukt de blokkade kapot en o.a. Oostenrijk lijkt de volle laag te krijgen. De straalstroom beukt tegen de Oostenrijkse Alpen met waarschijnlijk ook veel wind rondom de vrijdag. Het is nog ver weg maar de signalen worden steeds standvastiger.

Hierna wordt de onzekerheid groter, maar een nieuw standvastig hoog of zelfs blokkade lijkt ver te zoeken. Het Amerikaans model is nog wat milder met vanaf het nieuwe weekend weer prima zomerweer (rond de 25 graden, af en toe een buitje). Maar het Europees model wind er geen doekjes omheen.

Dit is compleet onzeker en gaat nog zeker veranderen, maar als deze recente kaart van het Europees model uitkomt is de zomer van 2018 letterlijk omgeslagen. Zonaal met vele regenstoringen vanaf de oceaan. Daarbij temperaturen die rond of net iets onder de 20 liggen.

In ieder geval gaat het weerbeeld vanaf 9 augustus drastisch veranderen, de zomer is dan zeker over het hoogtepunt heen. Er zullen nog zat mooie dagen komen, maar de hitte is uit de lucht. Daarnaast zullen er sowieso vaker storingen over de Alpen trekken. Dus nog even een klein weekje zweten en dan gaat de zomer van 2018 uit een ander vaatje tappen met meer Westenwinden en storingen.

Jeroen Elferink

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×