Zinderend heet, verandert dat nog?

Eindelijk was er vanmiddag weer eens wat actie te zien op de Europese satelliet. Een groot lagedrukgebied op de oceaan probeert Europa in te trekken met een tal van fronten waarvan er gister ook één over de Oostenrijkse Alpen trok. Maar juist dit systeem zorgt op dit moment ook voor een extra warmtestuwing richting Oostenrijk. Gisteren was het voor het koufront uit heet met in Tirol temperaturen tot 34 graden. Op het koufront zagen we een paar flinke onweersbuien.

Koufront zorgde gisteravond voor lokaal noodweer. Dit was vanaf Pass Thurn (foto zelf gemaakt)

In onder andere de Pinzgau regio kwam het tot wateroverlast. Verder was de avond zwoel met op maar weinig plaatsen temperaturen onder de 20 graden.

En komende week verandert er maar weinig aan het weerbeeld. Het blijft zinderend heet, maar de kans op onweer neemt wel drastisch af. Een nieuw hogedrukgebied vormt zich boven de Alpen en gaat de komende dagen verder uitgroeien. Uiteindelijk wordt het verzwakkende lagedrukgebied zelfs weer terug de oceaan opgeduwd en blijft de blokkade volledig stand houden.

Morgen schijnt in een groot deel van Oostenrijk de zon van opkomst tot ondergang. Daarbij stijgt de temperatuur snel naar 29 tot 34 graden, op 2000 meter is het 20 graden. Daarbij weinig wind en een hoge UV index, goed smeren dus want de huid kan al binnen 10 minuten verbranden. In de namiddag ontstaan er een paar stapelwolken waarvan een enkele zéér lokaal tot een onweersbuitje kan uitgroeien. Het is dan wel echt pech want in 99 procent van Oostenrijk blijft het droog. Grootste kans op onweer is weggelegd voor de Ratische Alpen en Hohe Tauern. De nacht verloopt zwoel, helder en meest windstil.

Dinsdag verandert er maar weinig, nog altijd heet. Het wordt op veel plekken zelfs nog heter, met 31 tot 36 graden. Lokaal in Inntal of het Flachland 37 graden. Met relatief weinig wind en een hemel die helder blijft is het soms afzien. Zoek vooral de schaduw op of geniet van een verkoelende duik in een zwembad. De hoogte opzoeken, de bergen in, kan ook. Op 2000 meter is het 22 graden maar de UV extreem hoog. Dus ondanks dat het koeler voelt verbrand je hier nog sneller. De kans op onweer is minimaal, in heel Oostenrijk blijft het droog. Wel ontstaan er een paar kleine stapelwolkjes.

Woensdag een kopie van de dinsdag, al kan er in de namiddag rondom de hoofdkam een lokale bui vallen. Elders (99 procent van Oostenrijk) aanhoudend zonnig en heet, 31 tot 37 graden. De nacht verloopt warm met in de meeste dalen minimum waarde boven de 20 graden.

Donderdag waarschijnlijk een tikje minder heet en toenemende kans op een paar onweersbuien. Maar dit wordt geen trend, want vrijdag herstelt het weerbeeld zich al. De temperatuur zakt een klein tikje en er staat iets meer wind maar het blijft zonnig. Temperaturen vaak tussen de 27 en 33 graden. Vooralsnog geen verandering in het aanhoudende tropische zomerweer.

Geniet van de hitte, maar wel met mate (hoge UV index), zoek ook gerust eens de schaduw op.
Jeroen Elferink

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...