Vandaag en morgen zinderend heet

(foto: Albert Thibaudier via Infoplaza)

Vandaag en morgen zinderend heet

Het is vandaag en morgen zinderend heet in Oostenrijk! Met een zuidelijke stroming wordt zeer warme lucht vanuit Noord Afrika richting Oostenrijk getransporteerd. Maar vanaf vrijdag stijgt de kans op zware regen- en onweersbuien weer als een front dichterbij komt.

Vanmorgen start de dag vrijwel zonnig en strakblauw. Daarbij stijgt de temperatuur snel en al voor het middaguur ligt het kwik overal tussen de 25 en 30 graden. Vanmiddag stijgt de temperatuur verder en zien we maximumtemperaturen tussen de 31 en 35 graden. Ook schijnt de zon overal de hele dag flink en de kans op onweer is erg klein. Kortom echt zwembadweer.

Komende avond en nacht blijft het helder en koelt het maar relatief langzaam af. In de grote stedelijke gebieden blijft het kwik boven de 20 graden. In de (hogere) dalen zakt de temperatuur naar 15 graden of nog iets lager. Daarmee is het een warme nacht voor Oostenrijkse begrippen.

Morgen is er opnieuw veel ruimte voor de zon. Vrijwel overal schijnt de zon uitbundig van opkomst tot ondergang. Ook stijgt de temperatuur weer naar waarden die zinderend heet zijn. Zo wordt het tijdens de namiddag maximaal 32 tot 36 graden. Zeer lokaal is zelfs 37 graden mogelijk. Aan het eind van de middag en aan het begin van de avond kan er plaatselijk in Tirol een onweersbui vallen. Elders blijft het droog en helder.


Vrijdag trekt de warmste luchtsoort over Oostenrijk. Maar een front vanuit Duitsland nadert ook. Hierdoor wordt de opbouw van de atmosfeer tamelijk onstabiel. Na een zonnige ochtend ontstaan in de middag grote stapelwolken. Sommige stapelwolken groeien vrij vlot uit tot enkele stevige regen- en onweersbuien. Deze onweersbuien kunnen soms pittig in het westen uitpakken met hagel en zware windstoten. Maar voor de buien stijgt de temperatuur opnieuw naar 31 tot 36 graden.

Zowel zaterdag als zondag ligt het front kaarsrecht over Oostenrijk. Hiermee vormt het front tussen enerzijds koelere lucht in het noordwesten van Europa en anderzijds zinderde hitte in zuidoost Europa. Hierdoor ontstaan op beide dagen flinke regen- en onweersbuien. Vooral de zaterdag kan in de westelijke deelstaten tegenvallen met middagtemperaturen die onder de 25 graden liggen.

Maar na het weekend keert de zomer terug. Ook als er dagelijks nog een onweersbui kan vallen stijgen de temperaturen met gemak naar 26 tot 32 graden. Kortom hoogzomer met vaak zwembadweer!

Jeroen Elferink Ruijsch
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk en Weerplaza

Weersverwachting per streek:

Dakdragerwinkel.nl Grote banner DDW - lente 2022 - 900x600

Van den Berg Sport wandelschoen op maat

Cityhouse Flipside Groot Banner

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...