Warm met zo nu en dan een flinke bui

Brixen im Thale gistermiddag om 13:00 uur en 17:00 uur

Brixen im Thale gistermiddag. Binnen 4 uurtjes een wereld van verschil! Om 13:00 uur scheen de zon nog en lag de temperatuur tussen de 15 en 20 graden. Uiteindelijk volgde in snel tempo het koufront en om 17:00 uur was op 1000 meter hoogte de winter weer even helemaal terug. Maar helaas zal vandaag de gevallen sneeuw hier alweer smelten. De komende dagen blijft het nagenoeg te warm voor begin maart. Daarbij valt ook nog eens af en toe een bui.

Vandaag starten we de dag met aardig wat zon. In enkele dalen kan mist hangen en op hoogte trekken een aantal wolkenvelden over. In de bredere dalen kan ook een stevige Westenwind staan. Maar over het algemeen verloopt de ochtend vriendelijk en meest zonnig. Op 1500 meter ligt de temperatuur net iets onder nul.

Later vanmiddag neemt de bewolking weer toe vanuit Duitsland. Boven Bayern ligt een gebied met regenbuien. Deze trekken in de middag en komende avond Oostelijk Oostenrijk binnen. Hierbij zakt de sneeuwgrens weg tot in de meeste dalen. Ten Oosten van Salzburg kunnen weer een aantal centimeters vallen. Daar staat een stormachtige wind bij. Maar in Tirol en Vorarlberg maar ook aan de gehele Zuidkant blijft het zo goed als droog.

Pas komende nacht wordt het hier droger.
Morgen is het weer in heel Oostenrijk de hele dag zonnig. Het wordt de mooiste dag van de hele week met flink wat zonneschijn. Alleen de wind is wel gedraaid naar het Zuiden. Samen met een twee-tal lagedrukgebieden die voor een warme stuwing en föhn zorgen, stijgt de temperatuur snel in Oostenrijk. Tot 2500 meter komt het kwik boven nul. In de diepere dalen kan het 15 tot 18 graden worden. Compleet voorjaar dus.

Donderdag begint de dag nog met veel zon. Wel staat er direct een flinke föhn. Maar in de middag volgt een nieuw koufront en raakt het vanuit het Westen bewolkt. Wat volgt zijn enkele regen- en sneeuwbuien. De sneeuwgrens zakt naar 1500 tot 1000 meter. Voor het koufront uit stijgt de temperatuur nog even flink. Opnieuw in het Oosten de hogere temperaturen met lokaal 20 graden.

Vrijdag is het een tikje koeler en vanaf 1000/1300 meter kan er ook een sneeuwbui vallen.

De langere termijn is vrij onzeker. Ook de pluim biedt weinig houvast. Het blijft wisselvallig met soms sneeuwkansen maar ook regenkansen. De gemiddelde temperatuur in de pluim daalt wel iets de komende week. Maar meer zinnigs kunnen we er momenteel nog niet over zeggen.

Jeroen Elferink

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...