Zomer 2020: bijzonder weinig onweer

´Launisch´, zo zullen de Oostenrijkers deze zomer tot nu toe noemen. Echt langdurig mooi, stabiel of warm zomerweer hebben we in 2020 nog niet gezien. Maar dat geldt ook voor het onweer. De Oostenrijkse zomer wordt normaal gesproken gekarakteriseerd door hete dagen vaak gevolgd door knetterend onweer in de namiddag en avond. Maar dit jaar wil het nog maar niet gebeuren. En dat terwijl augustus, de laatste zomermaand, al bijna aanbreekt.

Doorsnee stromingspatroon zomer: warme vochtige lucht bereikt Oostenrijk gemakkelijk

Waarom blijft het onweer uit?
Voor onweer hebben we een aantal ingrediënten nodig. Waaronder warmte en sterk stijgende luchtstromen een belangrijk ingrediënt is, maar ook vocht. Deze 3 ingrediënten worden het meest aangevoerd vanuit het zuidwesten. Normaal gesproken is dit ook de meest dominante windrichting tijdens de zomermaanden juli en augustus. Maar dit jaar hebben we nog maar weinig stroming gezien vanuit de zuidwesthoek. De wind zoekt eigenlijk vanaf begin juni al constant de noordwest tot noordoosthoek op.

Gemiddelde stromingspatroon juni/juli 2020

Schuld is het stromingspatroon die al een tijdje muurvast zit. Een sterk hogedrukgebied ligt constant op de oceaan voor het Europese continent (groot Azorenhoog). Deze drukt lagedrukgebieden vanaf de noordelijke Atlantische oceaan richting Oost-Europa. Aan de flanken daarvan stroomt koelere lucht het continent op en zo ook naar Oostenrijk. Dit wil niet zeggen dat het geen mooi zomerweer kan zijn, want ook de laatste dagen hadden we aangename temperaturen met zon. Maar echt heet is het niet, en aan de juiste vochtbalans ontbreekt het ook. Daarnaast missen we bepaalde triggers zoals de sterk stijgende luchtstromen bij deze luchtaanvoer.

Door deze luchtdrukverdeling missen we de echte warme tot hete onweersluchten die we normaal gesproken zo gewend zijn in Oostenrijk. En dat valt ook af te lezen aan statistieken. Tot de ochtend van 20 juli waren er in Oostenrijk slechts 25.371 onweersontladingen geregistreerd. Dat klinkt nog veel, maar over de hele zomer slaat gemiddeld het onweer 155.000 keer in. De kans is dus aannemelijk dat 2020 het onweers-armste jaar wordt sinds het begin van de metingen (1992).


Gaat het binnenkort nog onweren?
Alsof de duivel ermee speelt; de komende dagen is de kans op onweer groot. Oostenrijk ligt op de grens tussen koele lucht in Duitsland en hete lucht in Italie, en op dit scheidingsvlak kan vanaf morgen dagelijks een aantal stevige onweersbuien ontstaan. Toch verwachten we geen al te zwaar onweer.

Ook is er nog geen zicht op een langdurige mooi weer periode, het blijft wisselvallig de komende 10 dagen.

Jeroen Elferink

Summit Travel Banner2019-1000x600-2

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek je wintersport

You may also like...

×