Zomer maakt crash: het gaat sneeuwen!

De zomer van 2018 gaat een gigantische crash maken deze week, na weken (wat zeg ik: maanden!) mooi droog zomerweer met veel zon en extreem hoge temperaturen is het einde nu dan echt inzicht. Vrijdag 24 augustus verruilen we de zomer voor herfst en zelfs een beetje winter. Want komend weekend gaat het in de Alpen sneeuwen, de sneeuwgrens zakt tot ruim onder de 2000 meter.

Maar eerst kijken we nog naar de laatste mooie hete zomerdagen van 2018:

Morgen, overmorgen en donderdag is er nog vrij weinig aan de hand. Met een meest Zuidwestelijke stroming wordt hete lucht aangevoerd, met soms genoeg onstabiliteit voor een onweersbui. Overal in heel Oostenrijk is deze flinke onweersbui mogelijk. Het gaat vooral om plaatselijke buien die maar een klein gebied bestrijken. Veder is het aanhoudend warm tot heet, maxima’s tot ver in de 30 graden.

Maar donderdag, terwijl het nog zwembadweer is in Oostenrijk, zien we de grote omslag al dichterbij komen. Het hogedrukgebied boven Europa breekt kapot en een lagedrukgebied trekt Scandinavie binnen. Hierdoor ligt er en langgerekt koufront voor de kust van Europa, de bovenlucht op 1500 meter hoogte achter dit front is maar liefst 10 tot ruim 15 graden koeler.

Vrijdag volgt dan de omslag, de zomer maakt een crash. Het koelt flink af met in het Westen al temperaturen onder de 20 graden. Daarbij regent het flink door en koelt het in de loop van de middag alleen maar verder af. Neerslaghoeveelheden van 50 tot misschien lokaal wel 100 mm zijn denkbaar. Hierdoor is de kans op wateroverlast bijzonder hoog en groot. In Karinthie en Stiermarken verloopt een groot deel van de dag nog zonnig en warm, maar ook hier volgen in de namiddag flinke regen- en onweersbuien. In de avond is het in heel Oostenrijk ronduit slecht. Flinke buien, veel wind en verder teruglopende temperaturen. In de hogere Alpen begint het dan al te sneeuwen.

De temperatuur die onderuit geschoffeld wordt is ook prachtig te zien in deze grafiek voor Tirol op 1500 meter. Daarbij ook de neerslagpiek.

Zaterdag overdag aanhoudende regen (m.u.v. uiterste Westen en Oosten), daarbij zakt de sneeuwgrens van 2600 meter naar 2000 meter, en later zelfs lokaal richting de 1600 meter. Hierboven veranderen vooral de NoordAlpen in een winterwonderland. Geen tot minder sneeuw aan de zuidkant, hier blijft de sneeuwgrens een flink stuk hoger. Wie zaterdag maar vooral zondag over hoge bergpassen heeft misschien wel sneeuwkettingen nodig. Want als het eenmaal sneeuwt kan er ook nog eens een goed pak vallen, 10 tot ruim 30cm.

In de dalen, waar het regent, is het ook fris. Op 1000 meter zitten we zondag zelfs onder de 10 graden. Brrrr… de zomer is voorbij. Hopelijk volgt er nog een mooie nazomer in september.

Prachtige zonsondergang in Westendorf gisteravond. Geniet er nog maar even van! Strak kunnen we er weer naar terug verlangen. (Foto: Eric Kromhout)

Geniet nog geven van de de hitte, want voor je het weet regent het of begint het hogerop zomaar te sneeuwen!

Jeroen Elferink

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×