Zomer maakt plotseling korte pauze met onweersbuien

Het was vandaag een rustige zomerdag in Oostenrijk met op de meeste plaatsen genoeg ruimte voor de zon. Alleen langs de grens met Duitsland viel vanmiddag een enkele bui, elders was het meest droog.

Dit was ook mooi vanuit de ruimte te zien vandaag, maar tegelijkertijd zien we ook een lagedrukgebied boven Denemarken. Eerder was verwacht dat dit systeem richting Tsjechië zou trekken, maar helaas lijkt de koers last minute toch net iets Zuidelijker te gaan worden. Dat was voorheen niet verwacht en dat heeft meteen gevolgen voor het zomerweer in Oostenrijk!

Want het bijbehorende koufront gaat daardoor toch over Oostenrijk trekken. Morgenmiddag trekt het koufront over en dat gaat gepaard met soms flinke onweersbuien. De zwaarste buien verwachten we vooral in Noordelijke Oostenrijk. Daarbij nog voor het koufront uit prima zomertemperaturen: tussen de 22 en 28 graden. De 28 graden langs de grens met Hongarije.

Morgenavond en in de nacht naar woensdag gaat het flink doorregen en onweren in Zuid Oostenrijk. Over een lijn van Villach via Klagenfurt, Graz naar Wenen. Daar kan het vooral tijdens de nachtelijke uren tot grootschalige wateroverlast komen.

Woensdag zitten we tijdelijk in koelere lucht, en met name Zuid-Oostenrijk krijgt te maken met meer regenbuien. In Tirol en het Salzburgerland zijn nog veel rest wolken en uit deze wolken vallen nog een paar onweersbuien. Verder westwaarts is het rustiger, in Voralberg is het al droog en keert het rustige zomerweer terug. Hier wordt het ook het warmst met in Bregenz alweer 24 graden op de thermometer. In Karinthië is het fris en kil, maximaal 19 graden.

Donderdag trekt het laag zich terug richting Polen en keert het rustige zomerweer overal terug. In 90 procent van Oostenrijk is het droog en meest zonnig, zeer lokaal weet er in de middag nog een stapelwolk het buienstadium te bereiken. Het is een stuk warmer met 22 tot 29 graden. Vrijdag weinig verandering met de meeste zon in Voralberg, Tirol en Niederösterreich. Met name Karinthië blijft gevoelig voor die enkele bui.

Vanaf het weekend wordt het warmer met op meer plaatsen zelfs 30 graden, daarbij draait de wind steeds vaker naar het Zuiden. Het is een stuk zwoeler en de kans op een onweersbui neemt toe. Begin volgende week stijgen de kansen op een hittegolf ook flink, maar om daarover verder speculeren is nog te vroeg…

Jeroen Elferink
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...