Zomer weerbericht: grote verschillen van west naar oost

Zomer weerbericht: grote verschillen van west naar oost. Oostenrijk is net als Nederland niet zo’n heel groot land. Toch heeft het vaker grote verschillen in het weer dan ons kikkerlandje. Maar die verschillen zijn over het algemeen meer noord en zuid georiënteerd door de Alpen, met name in de winter. De komende 2 dagen zijn echter de verschillen van west naar oost aanmerkelijk.

Dat komt omdat er een zogenaamd hoogtelaag, dat op de grens met Hongarije ligt, waardoor de lucht in het oosten van het land veel instabieler is. Terwijl het westen juist profiteert van een uitloper van het Azorenhoog is juist dat hoogtelaag een luis in de pels voor het oosten van Oostenrijk. Als je de luchtdruk kaart op grondniveau bekijkt is er niet heel veel aan de hand en zou je zeggen dat ook het oosten profiteert van de uitloper. Maar kijk je op 5 kilometer hoogte dan zie je een koude putje. In Vorarlberg, westelijk Tirol, Oost Tirol en het zuiden van Karinthië zien we de zon vandaag regelmatig terwijl oostelijk de lijn Salzburg – Lienz er nog flinke buien voorkomen. Als die buien clusteren kan het onaangenaam langer regenen. De temperatuur ligt in het westen tegen de 25 graden terwijl in het oosten de temperatuur niet hoger uitvalt dan een graad of 20. In de regen kan het nog een graadje koeler zijn.

 

Je ziet de 2-deling ook in de pluim. Dit is de pluim met prikpunt Vorarlberg.  De x-as (horizontaal) geeft de neerslag aan. Je ziet dat er de komende dagen, in ieder geval tot en met dinsdag, nauwelijks een signaal is. De temperaturen daarentegen lopen wel lekker op (850 hPa is ongeveer 1500 meter hoogte)

 

Aan de oostkant daarentegen, zoals de bovenstaande pluim voor prikpunt Wenen, geeft veel meer neerslagsignalen af omdat die regio juist dichter bij het hoogtelaag ligt. Tevens waait het hier ook harder en is het, mede door de regen, aanmerkelijk koeler.

Zondag is de tweedeling er ook nog. In het westen fraai en in het oosten onbestendig. Het hoogtelaag vult zich op en trekt richting de Balkan maar daardoor zal het niet zomaar 1-2-3 opknappen in het oosten.  De temperaturen doen er wel een schepje bovenop. Het westen kan al richting de +28 graden gaan terwijl in het oosten, in ieder geval oostelijk van Salzburgerland, de temperaturen de 20 graden veelal overstijgen. In het oosten waait nog wel een noorderwind terwijl het westen veelal in een oostelijk stroming zit maar die is verwaarloosbaar.

Omdat het hoogtelaag inmiddels is opgevuld en zich teruggetrokken heeft richting Servië wordt het maandag overal fraai zomerweer. Wel zijn er in het oosten nog een paar wolkenvelden maar daar zal hoogstwaarschijnlijk geen druppel meer uit vallen. De zon komt er goed door en overal wordt het zomers warm. In het westen was het reeds richting de 30 graden gegaan maar ook het oosten kan nu de 30 graden gaan halen. En ook op dinsdag is het fraai. De temperatuur doet er nog een streepje bij en het blijft droog. Tevens is er weinig wind. Maar omdat het niet heel stabiel is kan er op dinsdag wel wat warmteonweer ontstaan. Pas vanaf woensdag nemen de echte neerslagkansen weer wat toe.

Voor meer Europees weer kun  je ook een bezoekje brengen aan Vakantieweer.nu

Fijn weekend!

Ronaldo

Summit Travel Banner2019-1000x600-2

ChaletsPlus Banner Groot

Youtube banner FANtastisch Oostenrijk

Instagram Banner

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...