Richting de ´zomerse´ 25 graden

De herfstkleuren worden steeds feller, toch wordt het 25 graden komende week

Richting de ´zomerse´ 25 graden
De komende dagen bereikt zeer warme lucht Oostenrijk. Hoewel het vandaag en morgen soms nog best bewolkt en druilerig kan zijn, zien we vanaf zondag overal de zon flink schijnen. Direct na het weekend kan het in sommige dalen maar liefst zomers warm worden met 25 graden. Dat komt niet zo vaak voor na half oktober. De laatste keer dat het zomers warm werd na 15 oktober was in 2018 en daarvoor 2012.

Vanmorgen vroeg heeft de bewolking nog de overhand en uit de bewolking valt vanaf het Salzburgerland oostwaarts af en toe regen. In Vorarlberg, Tirol en delen van Karinthie is het droog en breekt geregeld de zon door. Deze zonnige opklaringen spreiden zich de komende uren ook uit over de andere deelstaten. Hierdoor is het een aantal uren overal heel vriendelijk herfstweer. Maar vanuit Vorarlberg neemt de bewolking vanmiddag opnieuw weer toe. Op slechts een lokale bui na blijft het op de meeste plaatsen vanmiddag droog. Het wordt maximaal 17 tot 20 graden.

Vanavond schampt een zwak warmtefront Oostenrijk. Het is ten noorden van de hoofdkam bewolkt en uit de bewolking valt af en toe lichte regen. Aan de zuidkant blijft het juist droog met enkele opklaringen.

Morgen ligt dit warmtefront nog deels over het noorden van Oostenrijk (rode lijn met bolletjes). Vanaf het Salzburgerland tot in het Wienerwald verloopt een groot deel van de zaterdag bewolkt en druilerig. Elders blijft het zo goed als droog en breekt steeds vaker de zon door. Vooral in Karinthië maar later ook Tirol verloopt de middag al heel vriendelijk. In gebieden met zon en opklaringen kan het gemakkelijk opwarmen naar 19 of 20 graden, elders blijft het veelal bij 15 of 16 graden. In de nacht naar zondag trekt het front door en klaart het overal op.


Zondag ligt Oostenrijk volledig in de warme en droge lucht. Hierdoor schijnt de zon al vanaf opkomst flink. Ook warmt het heel snel op, voor het middaguur kan het al 20 graden worden. Maar tijdens de middag zien we maximumtemperaturen tussen de 21 en 24 graden. Lokaal kan het al 25 graden worden.

Maandag bereikt de warmste lucht Oostenrijk. Hierdoor kan het in steden zoals Innsbruck, Salzburg maar ook Zell am See zomaar 25 graden worden. Nog iets hogere temperaturen zijn ook niet geheel uitgesloten. Kortom genieten!

Jeroen Elferink-Ruijsch

Cityhouse Flipside Groot Banner

Oostenrijkse Winkel grote banner

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...