Zomerse temperaturen onderweg naar Oostenrijk

Zomerse temperaturen onderweg naar Oostenrijk

De afgelopen week hadden we te maken met een noordwestelijke stroming, hierdoor kon koude lucht Oostenrijk bereiken. Vooral gisterochtend nog viel er in Tirol sneeuw tot in de meeste dalen. Maar vanaf vandaag is dit toch wel anders, afgelopen nacht passeerde razendsnel een hogedrukgebied. Daardoor is de stroming de afgelopen 24 uur gedraaid van noord naar zuid. Hoewel deze ochtend nog vrij fris start wordt het de komende dagen warm weer, zomerse temperaturen zijn onderweg naar Oostenrijk.


Vanmorgen dus nog geen zomerse temperaturen in Oostenrijk. Na een heldere nacht liggen deze ochtend de temperaturen veelal rond of net boven nul. Uiteindelijk stijgt de temperatuur met redelijk wat zonneschijn wel vrij vlot, in het westelijke deel van het land kan het lokaal al 20 graden worden. Het weerbeeld bestaat vanmiddag uit een mix van wolkenvelden en zon, waarbij de meeste ruimte voor de zon is weggelegd in Karinthië.


Morgen voert de zuidenwind warme lucht vanuit de Sahara richting Oostenrijk. We gaan de zomerse temperaturen nog net niet halen. Maar met middagtemperaturen tussen de 20 en 24 graden wordt het wel de warmste dag van dit jaar tot nu toe. Vooral tijdens de ochtend is er veel ruimte voor de zon, maar in de middag trekken er ook (hoge) wolkenvelden over. Hierdoor blijft het dus niet helemaal strakblauw morgen. Ook wordt de zon tijdens de middag gehinderd door Saharastof in vooral Vorarlberg en Tirol.

Overigens is op dat moment de lucht in eigen land (Benelux) weer zwaar verzadigd met Saharastof. Waarschijnlijk zien we daar vieze troebele luchten morgenmiddag!


Woensdag en donderdag bereikt de warmste lucht Oostenrijk. Op beide dagen kunnen de zomerse temperaturen van 25 graden of meer gehaald worden. Hoewel de lucht niet strak blauw zou zijn door Saharastof en wolkenvelden weet het kwik wel hard te stijgen. Op woensdag blijft het droog, in de loop van donderdag is een bui mogelijk.

Vanaf vrijdag is het weer afgelopen met de zomerse temperaturen.

Jeroen Elferink-Ruijsch
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk en Weerplaza

CMP Grote Banner 2020

Dakdragerwinkel.nl Grote banner DDW - lente 2022 - 900x600

Banner van den Berg Wandelschoen op Maat

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...