Zomerseizoen hoogste aantal overnachtingen sinds 1980

Zell am See Grand Hotel

Zomerseizoen hoogste aantal overnachtingen sinds 1980. Ondanks de inflatie en personeelstekorten kwamen er een record aantal toeristen naar Oostenrijk.

Het is het hoogste cijfer sinds 1980 gemeten tussen mei en juli. In die periode werden er 39,5 miljoen overnachtingen geregistreerd sinds 1980, zo blijkt uit voorlopige gegevens van het Oostenrijkse bureau voor de statistiek.

“In de eerste helft van het zomerseizoen van dit jaar was er meer vraag naar vakanties in Oostenrijk dan ooit tevoren,” aldus Tobias Thomas hoofd statistieken. In 1980 werd ruim 40 miljoen overnachtingen geregistreerd.

Dat er een opleving was in het toerisme bleek in 2019 al, het aantal overnachtingen lag al 1,7% boven het niveau van toen. De sprong is nu echter groter dan normaal namelijk 6,3% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, toen 37,16 miljoen overnachtingen werden geregistreerd.

Meer dan twee derde van de overnachtingen dit jaar in de eerste helft van de toeristische zomer kwam voor rekening van buitenlandse gasten. De wens van Oostenrijkers om thuis op vakantie te gaan is echter ook slechts licht gedaald. Het aantal overnachtingen door binnenlandse gasten daalde weliswaar met 2,2% tot 11,96 miljoen. In 2022 werd echter een overeenkomstige recordwaarde geregistreerd.

Daling

Ondanks de goede cijfers was er ook een daling zichtbaar. Het enige deel van Oostenrijk waar een daling is gemeten is Karinthië, hier daalde het aantal overnachtingen met 2%. De andere gebieden hadden allen een plus waabrij Wenen en Neder-Oostenrijk eruit springen met stijgingen van respectievelijk 19,8 en 10,2 procent in het aantal overnachtingen. Er waren ook sterke stijgingen in Burgenland (+9%), in het toeristische bolwerk Salzburg (+8,2%), in Vorarlberg (+7,2%) en in Opper-Oostenrijk (+6,2%).

In Tirol was er een lagere stijging met +4,9% en het aantal overnachtingen steeg in Stiermarken minimaal met +0,7%.

“In sommige regio’s heeft het heel vaak geregend,” aldus  staatssecretaris voor Toerisme Susanne Kraus-Winkler (ÖVP). “Natuurlijk loont de zomer alleen als deze het hele zomerseizoen duurt in plaats van slechts de helft.” Om het toerisme in Karinthië weer een impuls te geven, is de nazomercampagne van de nationale toerisme-marketingorganisatie Österreich Werbung iets vervroegd.

Buitenlandse bezoekers

De zomermaanden juli en augustus gaven een algehele positieve trend. Ruim een ​​kwart van alle overnachtingen in het zomerhalfjaar valt doorgaans in juli. Dit jaar waren dat er 18,7 miljoen, 4,2 % meer dan in juli 2022.

Oostenrijk trekt ook in de zomer meer buitenlandse bezoekers, zo kwamen in juli 15% meer uit Tsjechië en zowel uit Zwitserland en Liechtenstein was er een stijging van 7% zichtbaar. Ook de Duitsers gingen meer naar Oostenrijk, in deze groep was een stijging van 4,7% zichtbaar.

En hoe deden de Nederlanders het? De op één na grootste markt verbleef 1,5% minder in Oostenrijk in vergelijking met vorige jaar.

Bron: ORF

Dakdragerwinkel.nl Grote banner DDW - lente 2022 - 900x600

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?

Iedere dag als eerste geïnformeerd worden over het weer, video’s, updates en alles wat het leuk maakt in de Oostenrijkse Alpen, abonneer je dan op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Linksonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Helaas is het wel zo dat de Apple apparatuur niet aan deze berichtendienst mee wil werken.

Vrienden van FANtastisch Oostenrijk

FANtastisch Oostenrijk heeft twee facebook pagina’s. Één daarvan is special voor jullie gemaakt. Op de facebookgroep Vrienden van FANtastisch Oostenrijk kunnen jullie de mooiste en leukste vakantiefoto’s en video’s met elkaar kunnen delen. Heb je leuke plaatjes deel die dan en het lidmaatschap van deze groep is uiteraard GRATIS.

Elk jaargetijde kun je en mag je laten zien. Vertel er ook iets bij en waar de foto en of video is genomen. Zo genieten we allemaal mee, ook als we er even niet zijn.

Nodig ook vooral je vrienden uit die iets kunnen bijdragen aan deze groep! De Groeten en veel plezier in deze groep!

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...